Jana Havligerová: Vždyť přece nehoří

Sněmovna bude v úterý 20. srpna jednat o svém rozpuštění. (ilustrační foto)

Sněmovna bude v úterý 20. srpna jednat o svém rozpuštění. (ilustrační foto) Zdroj: ctk

To bylo spěchu s předčasnými volbami. Stačila malá škodolibost předsedkyně Poslanecké sněmovny – vyhlásit termín mimořádné schůze k rozpuštění dolní komory parlamentu na pátek odpoledne – a všechno je jinak. Zase tolik, aby měli zkažený víkend, to nekvaltuje. Že vás to přece jenom překvapilo? Nemělo by. Nic z toho, o čem se nás snaží politici vehementně přesvědčit, není tak horké, jak mají ve zvyku tvrdit.

Úřad vlády ukončil pracovní poměr s bývalou vrchní ředitelkou kabinetu premiéra Nečase. Dáma, která umí dřít jako kůň, ovšem bez místa dlouho nezůstala. Stala se asistentkou, jak jinak, poslance Petra Nečase. Tenhle pár opravdu ví, že co je doma, to se počítá. V evropském parlamentu už podobnou praxi zatrhli, ne tak v Česku. Tak úzkoprsí přece nebudeme.

Konkrétní nabídka ještě nepřišla, a od exprezidenta a zakladatele ODS Václava Klause uslyšelo vedení občanských demokratů rezolutní ne. Klaus se do strany opravdu, ale opravdu nechce vrátit. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z toho hned usoudil, že Klausovi na ODS nezáleží. Jako by nevěděl, že žena, kterou si možná strana postaví do čela předvolebního boje, Klausovo angažmá odmítla ještě předtím, než se na něj kdokoli obrátil. To zachránkyně Mirka (Němcová) o žádné spasení nejspíš nestojí. Možná ale lépe než spolustraníci chápe, že obrovské problémy, v nichž se nejpravicovější pravice utápí, ze dne na den žádná ikona nevyřeší.

Rusnokův kabinet za jeden měsíc rozdal zakázky za miliardu korun