Jana Havligerová: Zákazu anonymních akcií zvoní hrana

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Je to jako sázka na jistotu. Senát zpřísnil podmínky zákona o regulaci anonymních akcií. To ovšem také znamená, že celý zákon znovu poslala zpět kolegům do sněmovny.

Pozměňovací návrh zní dobře: o veřejné zakázky by se mohly ucházet jenom takové akciové společnosti, které mají dohledatelnou vlastnickou strukturu. Jenže to zase odporuje evropské směrnici. Zákonodárce na to upozornil jak ministr spravedlnosti Blažek, tak i protikorupční organizace. Nebylo to nic platné. Senátoři změnu přijali, a normě proti korupci a praní špinavých peněz tím v podstatě vystrojili parádní pohřeb.

Na schválení předlohy vrácené Senátem bude v dolní komoře parlamentu potřeba sto a jeden hlas. Koalice je sežene jen stěží. Stačí si vzpomenout, co se ve sněmovně dělo zhruba před měsícem. Patnáct z třiapadesáti členů klubu ODS se postavilo za předsedu rozpočtového výboru Pavla Suchánka, který se přijetí zákona pokusil sabotovat.

Pouhá hrstka, dalo by se říct. Jenže při potřebě stojedničkové většiny není žádná hrstka zanedbatelná. Skupinka odpůrců normy pro její zpřísnění ruku nezvedne. Dá se dokonce předpokládat, že se její řady ještě rozrostou. Takže pro budou nejspíš jen sociální demokraté. Tradiční výsledek pro řadu ušlechtilých záměrů – schválena nebude ani poslanecká, ani senátní verze zákona. Tím je dokonáno, norma shozena ze stolu.

Zákonodárci už teď mají po ruce docela dobrou výmluvu, kterou mohou chlácholit veřejnost. Napřesrok už vůbec nebude možné firmy s anonymními akciemi zakládat. Zakáže to zákon o obchodních korporacích. Takže se zas tolik neděje. Jistě, děje se jen to, že anonymní majitelé solárních elektráren a jim podobní budou ochráněni. Svoboda podnikatelů, jak tomu říká poslanec Suchánek, těch, kteří nejdou do veřejných soutěží, bude zachována.

Sociálnědemokratického senátora Bárka, který přišel s tím, že zájemci o veřejné zakázky musejí mít vydány výhradně zaknihované akcie, asi veřejně nikdo z nekalého úmyslu nenařkne. Varování ministra spravedlnosti před přijímáním změn, které by celý předpis mohly zhatit, k němu ale jistě dolehlo. A patrně také ví, co se při schvalování zákona o regulaci anonymních akcií dělo ve sněmovně. Takže jeho urputnost, nebo řekněme neopatrnost, nemusí být jen věcí náhody.

Zákon, který horní komoře parlamentu poslala sněmovna, Bárek označil za jistý krůček, půlkrok, milimetrový posun kupředu. Argument, že jeho pozměňovací návrh může znamenat skok zpět na startovací čáru, prostě nepřipouští. Rozhořčen by jistě byl i z případného nařčení o tajné domluvě mezi částí poslanců a senátorů z řad ODS a ČSSD. Třeba právem. Možná to byla jenom obyčejná telepatie.