Jana Havligerová: Změní se pražské volby ve vybíjenou?

Praha

Praha Zdroj: Marmontel CC BY 2.0 Flickr

Hned na úvod tohoto textu dovolte poděkování. Patří TOP 09 a ČSSD, tedy stranám, které se dohodly, že se Praha při volbách do zastupitelstva po osmi letech znovu stane pouze jedním volebním obvodem. To, co primátor Tomáš Hudeček označuje za konec kšeftování a dělení Prahy podle politické zvůle, skýtá dosud nebývalé možnosti.

Především se tím každému pražskému voliči otevírá skutečně olbřímí výběr. Je to tak, dřívější rozdělení metropole na sedm obvodů, jak se ukazuje, skutečně diskriminovalo malé strany. Teď už může opravdu kandidovat každý, kdo se umí podepsat, a tak máme konečně na výběr. Jedenatřicet stran, hnutí a koalic, převážně narychlo sestavených, to je pro voliče a patrně i pro budoucí vládu nad metropolí prostě terno.

Bude to ovšem těžké rozhodování. Bez nadsázky. Věc si žádá volební itinerář. Už jen kvůli názvům. Například bude nutné nepoplést si třeba Hnutí pro Prahu, tedy hnutí pro všechny, kteří Prahu milují, třeba s koalicí Pro Prahu, kterou vede Jana Volfová, bývalá poslankyně ČSSD a nynější předsedkyně České suverenity. Nemluvě o Řešení pro Prahu. Tedy pro přesnost, nezaměnit tyto subjekty je podstatné pro nás pejskaře. Prvně jmenovaní uchazeči o místa v zastupitelstvu totiž vyrukovali s přitažlivým heslem „Ulice bez psí stolice“. Mnoho z nás je proto přesvědčeno, že po našich čtyřnohých miláčcích budou chodit uklízet. I když skeptici mezi námi tvrdí, že také mohou usilovat o obnovu zaniklého řemesla pohodnictví. Což by částečně řešilo i otázku zaměstnanosti, takže dvě mouchy jednou ranou…

Samozřejmě lze zvolit i méně matoucí variantu. Tou je bezesporu exprimátor Prahy Jan Kasl a jeho 65 demokratů. Kolik lidí je na této kandidátce, počítat nemusíte, symbolika pětašedesátky je dostatečně výmluvná. Přesně tolik křesel, o dvě více než v současnosti, se bude po podzimních volbách v pražském zastupitelstvu obsazovat. Jednobarevná vláda, to je velká výzva. Ani tady se ale nesmíte přehlédnout. Jméno Kasl totiž objevíte také na kandidátce Starostů a nezávislých, ovšem pozor, to se týká jenom šestého pražského obvodu. Je to jen takové malé něco pro strýčka Příhodu.

Volební menu pro Prahu je nepřeberné a nesporně nejtěžší úkol budou mít ti voliči, kteří chtějí využít tisíckrát opakovanou radu hlavy státu a vybírat si osobnosti z jednotlivých kandidátek napříč stranami a hnutími. Jen pro ryzí tradicionalisty připomínáme, že kandidátky sestavily také ODS, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD i KSČM. Pro všechny pak, že stále platí pětiprocentní klauzule. Volby se proto mohou lehce změnit v dětskou hru zvanou vybíjená.

A na úplný závěr už jen taková maličkost. Dokonce ani hnutí „Volím domov“ nenabádá k tomu, abyste 10. a 11. října nešli k urnám. To aby nedošlo k mýlce.

Před volbami nastal úprk z ODS, straně ubylo přes tři tisíce členů