Jana Havlingerová: Tento způsob léta…

zápisník, Jana Havligerová

zápisník, Jana Havligerová Zdroj: E15

Václav Klaus mladší po pátečním vražedném útoku v Mnichově usoudil, že je načase, aby Česko odešlo z Evropské unie. Neboť, jak napsal, v sousední zemi se vraždí, v sousední zemi už nemůžete jet vlakem, v Mnichově byly zavřeny všechny bary a restaurace, všichni mají být doma a třást se strachy. Proto nevidí „jinou cestu než vypadnout z EU a tvrdě kontrolovat vlastní hranice.“ Tak ano. Zavřeme se za vlastní hranice, přestaneme cestovat, budeme sedět doma a třást se strachy.

Expremiér Petr Nečas půjde k soudu v kauze poslaneckých trafik. Za to, že v roce 2012 trojici poslanců ODS slíbil lukrativní posty, aby se vzdali mandátu a umožnili tak schválení vládního stabilizačního balíčku. Olomoučtí prokurátoři tvrdí – Nečas uplácel. Pokud soud řekne ano, předpokládáme, že vzor bude uplatněn i v dalších případech. Jmenovitě: pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) za zřízení nových postů na radnici, aby udržela vládnoucí koalici, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) za vydírání, neb přiměl poslankyni Nytrovou (ČSSD), aby nekandidovala v dalších volbách. A tak dál a tak dál.

Reorganizace policie dělá s lidmi divy. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který kvůli změnám vyhrožoval rezignací, z vlády neodejde. Chápe sám sebe jako garanta nezávislosti státních zástupců, takže mu nezbývá než setrvat. Velká oběť. A expolicista Robert Šlachta se svěřil, že by chtěl být psem u dobrých lidí. Chcete ho?