Jaroslav Bukovský: Teatrální víkend

Doktor Faustus

Doktor Faustus Zdroj: Jakub Jira

Milovníci napětí, zamotaných zápletek a teatrálních scénářů si o víkendu přijdou na své. Česká divadelní scéna totiž širokému diváctvu nabídne pozoruhodný program.

„Herečka, která se chce stůj co stůj vrátit na jeviště, rozehraje velkolepý part rozkolu a nového začátku,“ vybízí veřejnost k volbě hra Až naprší a uschne. „Krutou komiku s místy až bizarním světem postav,“ zase slibují Lháři. V sobotu pak diváci definitivně zjistí, kdo jsou Vyhazovači a kdo naopak Sebevrah.

V neděli už bude jasné, kudy vede cesta do pohádky, a víkend vyvrcholí WOW Show. „Diváci jsou v průběhu představení přinuceni ovládnout svůj strach, neboť jen tak jsou schopni dospět až na samotný konec,“ láká leták. Ke konci představení prý diváci snadno pochopí, proč nese právě název WOW.

Ano, můžeme se zřejmě těšit na úsvit opravdové kultury. Jakou hru zvolit? Autor zápisníku má lístek zdarma na Hurvínkův popletený víkend. Příběh slibuje jedno zamotané odpoledne, ze kterého jde hlava kolem nejen Hurvínkovi, Máničce, panu Spejblovi a paní Kateřině, ale i dvěma medvíďatům, která utekla z cirkusu.

Divák má bohužel volbu o to těžší, že v Česku už zmíněná představení svou premiéru v té či oné podobě měla. Ba co více, unavené publikum by upřímným potleskem odměnilo spíše jejich derniéru.

Všechny hry navíc spojuje významný detail: končí happy endem. Což pro prkna volebních místností, která opravdu znamenají svět, často neplatí.

A propos. Nezapomeňte si v neděli o hodinu vrátit čas. A v sobotu o několik let.