Komentář Dušana Šrámka: Dozvíme se někdy pravdu?

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Policie bude znovu prověřovat, zda nedošlo k zavlečení Andreje Babiše juniora do ciziny. Vše odstartoval jeho mail z počátku roku Kriminalistickému ústavu, v němž hovořil o tom, že byl z donucení odvezen na Krym spolupracovníkem svého otce a premiéra Andreje Babiše Petrem Protopopovem. Policie tehdy sice vyslechla jak Babišovy právníky, tak Protopopova, hlavního aktéra, tedy údajnou oběť, nicméně nevyslechla. Spokojila se pouze s aktuální fotografii dosvědčující, že Babiš junior nebyl unesen. Pořízena byla v Bratislavě.

Vyslechnout klíčovou postavu celého příběhu je ale zcela zásadní procesní úkon, takže se zákonitě nabízí otázka, zda tak odfláknutý policejní postup nebyl motivován tím, že šlo o VIP rodinu. Není proto divu, že policie hodlá případ znovu otevřít, zvlášť po dalších vyjádřeních Babiše mladšího.

Pokud vyjdeme z juniorovy verze, tak k odjezdu do zahraničí ho přemluvila ošetřující lékařka s tím, že pokud tak neučiní, bude hospitalizován a uzavřen na psychiatrii. Je otázka, proč by se Protopopová takto chovala a jaký by na tom měla zájem. Jediný zájem by mohl mít Babiš starší, který se mohl obávat synovy výpovědi. Ten ale konzistentně tvrdí, že chtěl syna ochránit před novináři. Takže pokud to lékařka a Babiš starší vyvrátí, těžko by se mohla policie dopátrat, kdo vlastně měl údajný únos vymyslet. Pokud jde o lékařku, ta by sotva někomu mohla vyhrožovat násilnou hospitalizací, protože ta je podle zákona o zdraví lidu takřka vyloučena. Léčebna totiž musí o pacientovi, u kterého přichází v úvahu nedobrovolná hospitalizace, informovat civilní soud, který má sedm dní na to, aby o hospitalizaci rozhodl. Tedy nerozhoduje lékař či léčebna, ale soud.

Pokud jde o Petra Prototopova, manžela lékařky, tak dovodit, že bylo jeho úkolem Babiše zavléci do ciziny, je rovněž dost sporné. Podle vyjádření Babiše i řidiče cesta probíhala v přátelském duchu a není zřejmé, že by syn nemohl někde vystoupit a jít svou cestou. Což se ostatně nakonec také na Ukrajině stalo. Pokud Prototopov neuvede, jaké měl zadání a kdo mu ho poskytl, sotva bude možné opět uvěřit pouze výpovědi Babiše mladšího.

Ani další jednání jeho verzi moc nenasvědčuje. Protopopov jej následně nechal samotného v cizině, on poté odjel sám na Slovensko a odtud do Švýcarska, kde bydlí. Během cesty z Ukrajiny na Slovensko, ani na Slovensku a ani ve Švýcarsku Babišův syn neoznámil policii, že byl unesen. Zaslal pouze email na Kriminalistický ústav Praha, což svědčí spíše o jisté momentální dezorientaci. Zapomíná se i na to, že ještě před cestou do Moskvy a na Krym byl spolu s Babišovým řidičem v Kaliningradu a po návratu o žádném únosu nemluvil. Své by k tomu mohla říci případně i Babišova první manželka, ale po premiérově návštěvě ani to není jisté.