Mai Nguyenová: Vietnamci se chystají protestovat proti komunistické straně

Proces s knězem Ly v roce 2007.

Proces s knězem Ly v roce 2007. Zdroj: Archiv

Mai Nguyenová
2
Fotogalerie

V domovině jedné z největších českých menšin se schyluje k protestům. Plánované demonstrace mají hájit lidská práva a vymanění Vietnamu z čínského vlivu, píše ve svém komentáři Mai Nguyenová z občanského sdružení Van Lang, které působí mezi českou komunitou Vietnamců.

Vietnamský kněz Tadeáš Nguyen Van Lyovi si odseděl celkem 15 let za propagaci odklonu od socialismu. Naposledy byl propuštěn loni v květnu, jen pár dní před návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy ve Vietnamu. Ly byl pozván do Kanady na léčení, rozhodl se ale zůstat doma v diecézi Hue ve středním Vietnamu.

Demonstrace každý týden

Minulý měsíc zveřejnil Ly na svém Facebooku výzvu, kterou adresoval všem nespravedlivě utlačovaným občanům. Vyzývá k založení Národního spolku všech Vietnamců a následně k pravidelným demonstracím každou neděli. První se má konat už tuto neděli 5. března, a to na celém území Vietnamu. Demonstrující mají vystoupit za ochranu životního prostředí, osvobození od čínského vlivu a za budování respektu k lidským právům a svobodě.

Cílem je demokratizace země prostřednictvím pluralitního parlamentu a vlády právního státu. Společným hlasem všech členů by mohl Národní spolek zastupovat vietnamský lid v dialogu s nastávající vládou o potřebách a obavách obyvatel z celé země. Ly vyzval k naprosté nenásilnosti protestů.

Shromáždění konající se každý týden by byl dříve ve Vietnamu něčím nepředstavitelným. Loni propukly v květnu ve Vietnamu tři demonstrace za sebou, což se stalo poprvé od sjednocení země v roce 1975. Prvního protestu se zúčastnilo skoro tři tisíce účastníků.

Druhá demonstrace byla napadena policií krátce po začátku a třetí byla zablokována hned zkraje. Přitom tyto loňské demonstrace vyvolala největší ekologická havárie v moderní historii Vietnamu, nikoli politický zájem či konflikt.

Jak se zachová režim?

Před dvěma týdny bylo znovu zabráněno obyvatelům z oblasti, kterou loni postihla katastrofa způsobená čínsko-tchajwanskou ocelárnou, aby podali žalobu na pachatele. Katolický kněz Nguyen Dinh Thuc, který doprovázel při cestě na úřad své věřící, byl zbit. Bude kněze Ly a jeho výzvu čekat podobný osud?

Podle rozhlasové stanice Hlas Ameriky smlouva o svobodném obchodu mezi Vietnamem a EU, která by měla vstoupit v platnost příští rok, čeká právě na ratifikaci. Koncem února členové Evropského parlamentu dali najevo své obavy o stav lidských práv ve Vietnamu.


Vše o Vietnamu čtěte zde >>>


Bez splnění přísných podmínek daných Evropskou unií v oblasti lidských práv ratifikace smlouvy těžko proběhne. Pro Vietnam je přitom EU třetím největším obchodním partnerem po Číně a USA. Roční objem obchodu dosahuje až 40 miliard dolarů.

Jisté je jedno: čím více může světová veřejnost sledovat dění ve Vietnamu, tím méně si může tamní režim dovolit bezpráví a svévůli vůči svým občanům. Díky tomu je větší šance na hojnější účast občanů na chystaných demonstracích.