Marek Janečka: Hurikán Ida žene ceny energií vzhůru po celém světě

Poicista prohledává trosky zničené budovy v New Orleans

Poicista prohledává trosky zničené budovy v New Orleans Zdroj: ČTK / AP / Gerald Herbert

Investoři si už zvykli, že hurikánová sezona v USA bývá spojena s dočasnými výpadky dodávek na ropném trhu. Aktuální škody způsobené hurikánem Ida v Mexickém zálivu výrazně zhoršily už tak napjatou situaci na trhu energetických surovin nejen v USA. V zasažené oblasti jihovýchodu USA dosáhly výpadky u ropy a plynu více než 90 procent produkčních kapacit.

Zatímco americké úřady už začaly s obnovou produkce ropy, plynu i elektřiny, přerušení dodávek zkapalněného zemního plynu LNG může ovlivňovat situaci na evropském trhu delší dobu. Zásobníky plynu v Evropě byly poloprázdné již před úderem hurikánu a zhoršená situace výrazně zkomplikuje snahy o jejich naplnění ještě před začátkem topné sezony.

Snížené dodávky, a naopak zvýšenou poptávku po zemním plynu navíc signalizují producenti z Norska i ruský Gazprom. Napjatá situace na trhu vystřelila ceny plynu v Evropě na rekordní úrovně a nutí producenty elektřiny využívat ve větší míře energetické uhlí při její výrobě. Termínované kontrakty na uhlí v Evropě rostou na desetiletá maxima, což nadále výrazně zvyšuje již tak vysoké ceny emisních povolenek. Jejich cena aktuálně dosahuje nejvyšší hodnoty v historii a překročila již 60 eur za tunu.

Podobně se vyvíjejí i ceny elektrické energie v Evropě, které jsou pochopitelně silně korelované s cenami plynu i uhlí. Cena kontraktu Phelix na evropské energetické burze (EEE) přesáhla v srpnu hodnotu 80 eur za MWh, přičemž ještě loni v létě se pohybovala na úrovni 40 eur za MWh.

Výše zmíněné faktory budou v důsledku znamenat velice náročnou zimní topnou sezonu pro producenty, a hlavně výrazně vyšší ceny energií pro spotřebitele vzhledem k tomu, že zdražování energetických komodit se netýká pouze spotových cen, ale i dlouhodobějších kontraktů. Lze očekávat, že zvýšené náklady na topení a elektřinu pocítí spotřebitelé ještě několik dalších sezon.