Marek Schwarzmann: Chladný, nebo horký?

Telefónica O2

Telefónica O2 Zdroj: CC BY 2.0: DeclanTM

Nebývale chladný podzim, zdá se, má naprosto opačný efekt na byznysové prostředí v Česku – ve vybraných sektorech je totiž pořádně horko. Koncem roku se sice cyklicky zvyšuje aktivita všech možných (a někdy i nemožných) firem na trhu, letos jim však přece jen budou kralovat některé opravdu ožehavé události.

Tak třeba v bankovnictví se v souladu s letním trendem stále v tvrdém souboji potí banky a iniciativy bojující za vrácení poplatků za vedení úvěrů, které do své pře zamotaly právníky, soudy i Kancelář finančního arbitra. Právě jeho pracovníkům musí být pořádně teplo, když zpracovávají desetitisíce zaslaných případů a výzev.

Žhavou, nebo spíše už výbušnou mixturu pak pro letošní podzim namíchal Český telekomunikační úřad a nazval ji (druhou) aukcí kmitočtů. Tato záležitost je také dosti horká na to, aby ji operátoři v klidu spolkli, protože by měla přivést na trh čtvrtého plnohodnotného konkurenta. Nastavením podmínek aukce však podle některých jazyků hrozí, že nám naopak jeden operátor shoří v plamenech pekelných a trh mobilních operátorů nebude přetaven, ale roztaven. Zúčastněným však nezbývá než se vrhnout do dražebního ohně a doufat, že jim v něm neshoří přespříliš prostředků.

A do třetice všeho dobrého (nebo zlého?) je potřeba zmínit intenzitu, s jakou přikládají pod kotel vedení OKD a proti němu stojící odborové svazy. Uhlíky tohoto sporu ještě pěkně zatopí firmám nejen v Moravskoslezském kraji.