Marek Schwarzmann: Trocha výročí

Místo, kde vznikl WWW. Plaketa je umístěna mezi dvěma kancelářemi v areálu CERN v budově 1, kde došlo k jeho prvnímu spuštění

Místo, kde vznikl WWW. Plaketa je umístěna mezi dvěma kancelářemi v areálu CERN v budově 1, kde došlo k jeho prvnímu spuštění Zdroj: Marek Schwarzmann, E15

O víkendu uběhlo pětadvacet let od spuštění první domény www. Když „otec“ vynálezu Tim Berners-Lee poprvé spustil server, na kterém doména běžela, netušil, jak moc ovlivní budoucnost lidstva. Z projektu pro usnadnění komunikace mezi vědci a výzkumnými středisky se stal fenomén, který se postupně blíží sci-fi definicím o společném vědomí (a nevědomí).

Zvykli jsme si na zcela jiný životní styl, na takřka všudypřítomnou možnost si cokoli vygooglit, která dokonce mění i způsob, jak fungují naše mozky. Doufejme jen, že jde o změnu ve stylu fungování a ne, jak to mnohdy u některých vypadá, v intenzitě jejich fungování.

V červenci uplynulo 57 let od okamžiku, kdy se Turecko poprvé začalo diplomatickou a ekonomickou cestou snažit o své členství „v Evropě“. Podle posledního politického vývoje to ale vypadá, že jsme, alespoň na diplomatické úrovni, v pěkně rozběhnuté spirále zbrojení a že probíhá studená válka s Turkem. Obě strany se vyzbrojují požadavky, z jedné strany na druhou létají ostré výzvy a výbušná ultimáta.

Jeden z těch nejsilnějších, takřka štěpných kalibrů nyní vytáhli Rakušané. Těm, asi dáno historickou zkušeností od Vídně z roku 1683, došla trpělivost a chtějí zastavit přístupové rozhovory s Tureckem. Na ultimativní výhrůžky novodobého paši Erdogana se vlastně ani jinak odpovědět nedalo.