Marian Hronek: Všední realita

Zásah v Saint Denis

Zásah v Saint Denis Zdroj: ctk/ap

Paříž se před týdnem stala dějištěm krutého a nesmyslného činu, který rozjitřil emoce lidí po celém světě. Šok a lítost nad zmařenými životy se transformuje v odhodlání zatočit jednou provždy s těmi, kdo za to nesou odpovědnost.

A postarat se o to, aby se nic podobného nemohlo opakovat. Patrně už i tomu nejzavilejšímu pacifistovi došlo, že teroristé z Islámského státu představují hrozbu, kterou nelze ignorovat. Bude se válčit a zabíjet. Bude se řešit otázka bezpečnosti a budou se zavádět tvrdá opatření.

Izrael o tomhle něco ví. Léta poslouchá napomínání evropských institucí kvůli porušování lidských práv. A teď nejspíš sleduje evropské dění s rozporuplnými pocity: Teď vidíte, jaké to je. Pro vás šok a zlom, pro nás všední realita.

Bude teď mít Evropa větší pochopení pro naši situaci, ptá se deník the Jerusalem Post. Přestane nás označovat za nedemokratický stát? Autor si sám odpovídá, že nikoli. Metody izraelských vyšetřovatelů, k nimž patří i „přiměřený fyzický nátlak“, by Francouzi těžko skousli. A cituje jistého evropského policejního činitele, který prohlásil: „Jestli se uchýlíme k mučení lidí, bude to znamenat, že Islámský stát vyhrál.“

Během psaní tohoto textu na izraelském zpravodajském webu zablikala čerstvá zpráva: Jeden mrtvý a dva zranění po útoku nožem v Tel Avivu.