Martin Čaban: Trocha exotiky

Vít Bárta přichází k soudu, kde se od Jaroslava Škárky dozvěděl, že byl při předávání obálky s penězi nahráván.

Vít Bárta přichází k soudu, kde se od Jaroslava Škárky dozvěděl, že byl při předávání obálky s penězi nahráván. Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Vít Bárta je netrpělivý muž. Když vyšly najevo jeho podnikatelské plány v politice, ohlásil odchod do ústraní, že prý se musí „očistit“. Aniž by v tomto směru cokoli učinil, nechal se za chvíli zvolit do čela poslaneckého klubu VV. Pak přišla jeho korupční kauza a nepravomocné odsouzení. Bárta oznámil, že opustí vysokou politiku a pozastaví členství ve straně, než se očistí před odvolacím soudem.

Ten je zatím daleko, zato Bárta je zpět ve Věcech veřejných, které to bez svého supergurua zjevně nejsou schopné vydržet déle než pár týdnů. Ono je to logické. Po exodu peakovců nezbyl ve VV nikdo zajímavý. Blouznivý John ani unylá Klasnová žádnou partaj nevytrhnou.

Bárta tedy bezpochyby zajímavý je. Už proto, že nikdo nepravomocně odsouzený za korupci ještě nikdy nekandidoval do čela strany. To ovšem neznamená, že voliči budou mít právě pro tento typ exotiky pochopení.