Michal Hrubý: Zelené technologie přinášejí stejnou závislost na Číně a Rusku jako fosilní paliva

Nedostatkové jsou aktuálně především kovy a vzácné suroviny pro výrobu nejen elektromobilů, ale i dalších nízkouhlíkových technologií.

Nedostatkové jsou aktuálně především kovy a vzácné suroviny pro výrobu nejen elektromobilů, ale i dalších nízkouhlíkových technologií. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Globální dodavatelské řetězce nyní prožívají šok vyvolaný válkou na Ukrajině. I automobilky spoléhají na výrobu určitých součástek, která je koncentrovaná v jednom nebo v několika málo státech. Jejich výroba závisí i na surovinách, které jsou těženy na území jednoho nebo několika států, popřípadě má jeden stát v rukou práva těžby dané suroviny napříč různými zeměmi. Nedostatkové jsou aktuálně především kovy a vzácné suroviny pro výrobu nejen elektromobilů, ale i dalších nízkouhlíkových technologií. Vysoké ceny energií, kovů a vzácných surovin pak dále prohlubují problémy, do nichž se automobilky i další průmysloví výrobci dostali kvůli předešlé dodavatelské krizi způsobené pandemií. Navíc i samotná výroba a prodej aut na území Ukrajiny a Ruska jsou v podstatě anulovány.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!