Náš člověk v New Orleansu: Přežijí úřad ve zdraví?

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Zní to možná cynicky, ale americký volič chce odpověď. Nedělní epizoda Hillary Clintonové, jež spěšně opustila tryznu za oběti 11. září kvůli údajnému přehřátí, spustila novou vlnu už dříve kladených otázek. Je vážně nemocná?

Co už víme – nebyla to nevolnost. Lékaři zvěřejnili, že demokratickou kandidátku léčí se zápalem plic, a doporučili jí klid na lůžku. Kdo si to ale v tuhle dobu, jen necelé dva měsíce před volebním dnem, může dovolit, že?

Obě strany v tuhle napjatou dobu jen čekají, kdo udělá i sebemenší chybu. Nepřiznání zdravotního stavu se za chybu počítá. Cokoli, co zavání jen trochu skrýváním faktů, lhaním, vymýšlením (i když víme, že se to děje dennodenně), je zkrátka podezřelé. Slabost jednoho musí využít k posílení druhý. I když co se zdraví obou kandidátů týká, nevíme toho moc ani o jednom z nich.

Pomineme-li otázku, nakolik je zdravotní stav kandidátů jejich soukromou záležitostí (v této bitvě o nejmocnější pozici na světě se na soukromí moc nehraje), zjistíme, že jde o téma, které se řeší při každé prezidentské kampani. Naposledy se musel bránit republikánský kandidát John McCain, u kterého vadil v porovnání s Barackem Obamou nejen vysoký věk, ale i prodělaná rakovina. McCain už během první kandidatury v roce 1999 zveřejnil lékařskou zprávu o 1500 stránkách.

Podobný problém nastal letos. Nejeden komentář v americkém tisku si všímá vysokého věku obou kandidátů a vypichuje nejen obrovské nasazení hlavně v posledním roce, ale také jejich neřesti. Sedmdesátiletý Trump má údajně v oblibě fast food a několikrát sám prohlásil, že mu ke spánku stačí 3,4 hodiny denně. Jeho lékař zveřejnil jednostránkovou zprávu prokazující skvělé zdraví, jak jinak. Po nedělním incidentu Hillary Clintonové už ale dal Americe vědět, že zveřejní i podrobnější údaje, jak na tom právě je.

Lékaři osmašedesátileté demokratické kandidátky byli sdílnější a popsali dvě stránky. Taktéž se zaručili, že je bez jediné chybičky. Vyjmenovali, jaké léky užívá i to, že běžně chodí na mamografické i gynekologické vyšetření. Zbývá jen doufat, že oba pravidelně chodí i k zubaři. Pravděpodobně se to brzy dozvíme. Veřejnost teď potřebuje vědět, koho má vybrat, aby to v úřadu doslova přežil.