Názory odjinud: Vztahy Turecka a Izraele jsou na bodu mrazu. Mohou se zlepšit?

Recep Erdoğan a Benjamin Netanjahu

Recep Erdoğan a Benjamin Netanjahu Zdroj: reuters

Téměř přesně před 15 měsíci zaútočilo izraelské komando na flotilu, jež se snažila prolomit blokádu pásma Gazy. Při zásahu zahynulo devět tureckých aktivistů. Vztahy Turecka a Izraele, považované za klíčový faktor stability na Blízkém východě, se ocitly v troskách. Nyní vyšla zpráva vyšetřovací komise OSN, která incident zkoumala, nicméně vztahům moc nepomohla. Komentátoři obou zemí ale naději na zlepšení vidí.

Haaretz

Turecko není nepřítel

Zpráva OSN o loňském incidentu na lodi poblíž Gazy je mistrovským dílem dobrých úmyslů.
Vyšetřovací komise udělala maximum, aby vinu rozdělila rovnoměrně. Zatímco zpráva říká, že izraelská blokáda Gazy neodporuje mezinárodnímu právu, raději se vyhýbá hodnocení, zda taková blokáda je efektivním a morálním způsobem boje. Akce izraelských mariňáků byla označena za „přehnané a nerozumné“ použití síly a ztráty na životech za „nepřijatelné“.

Turecko zpráva viní z toho, že nezabránilo flotile v odjezdu a že aktivisté se chovali „zbrkle“. Zpráva doporučuje, aby Izrael zaplatil kompenzace rodinám zemřelých a vyjádřil lítost. Aféra s flotilou, nikoli zpráva o ní, přivedla vztahy Turecka a Izraele na bod mrazu. Skvělá minulost a hluboké vazby obou národů se obracejí v prach a začíná převládat potřeba mlátit se vzájemně po hlavě vyšetřovací zprávou. Izrael, jemuž se povážlivě úží zásoba mezinárodních spojenců, však musí najít sílu přijmout odpovědnost. Ostrá a ukvapená odpověď Turecka stále nechává prostor pro izraelský rozum. Izrael by měl vyjádřit lítost, což měl udělat už dávno, zaplatit odškodné a obnovit vztahy. To je jen malá cena za tak strategickou věc, jakou jsou dobré vztahy s Tureckem.

Hürriet

Chce Erdogan spálit mosty?

Premiér Erdogan prolomil své mlčení o posledních sporech s Izraelem. Jeho mimika byla stejně tvrdá jako jeho slova. Izrael označil za „rozmazlené dítě“. Turecké publikum pochopilo: tím, kdo Izrael rozmazlil, jsou Spojené státy. Erdogan tak útokem na Izrael nepřímo kritizoval USA. Zopakoval požadavek na omluvu za zabití devíti Turků na palubě lodi Mavi Marmara a na kompenzaci pro jejich rodiny a ohlásil zmrazení politických, vojenských i ekonomických vztahů. A řekl, že turecké loďstvo bude nyní ve vodách kolem pásma Gazy vidět mnohem častěji.

Je důležité, že Erdogan tato slova pronesl. Mohlo by se zdát, že se rozhodl spálit mosty mezi Tureckem a Izraelem. Ale není to tak docela pravda. Asi hodinu po Erdoganově projevu vypustily zdroje z okolí premiéra do médií informaci, že Erdogan neměl na mysli zmrazení všech obchodních vztahů, ale jen těch zbrojařských. Agentury začaly v tutéž dobu informovat, že burza v Tel Avivu spadla za dva dny o devět procent.Na základě zkušeností s politikou Ankary lze říci, že Erdoganovo zmírnění vlastních slov bylo korkem, jenž měl uchránit oponenta před dalšími škodami a zabránit spálení všech mostů. Za všemi těmi silnými slovy stále zbývá jistý manévrovací prostor.