O Šluknovsku už píše i americký Wall Street Journal

Emoce. Ve Varnsdorfu proběhla
nepovolená demonstrace, jíž chtěli místní upozornit na problémy s kriminalitou.

Emoce. Ve Varnsdorfu proběhla nepovolená demonstrace, jíž chtěli místní upozornit na problémy s kriminalitou. Zdroj: ctk

Události na severu Čech, konkrétně ve Šluknovském výběžku, přitahují pozornost zahraničních novinářů. Největší zájem o dění v severočeském regionu mají novináři z nedalekého Německa. O pochodech proti Romům ve Varnsdorfu, komentářích prezidenta Václava Klause nebo rasově motivovaném mačetovém útoku v herně v Novém Boru ale už diskutují i čtenáři amerického byznysového deníku Wall Street Journal (WSJ).

Článek s titulkem „Rasové napětí v chudých severočeských městech stoupá“ vyšel na blogu WSJ nazvaném „emerging Europe“ (vznikající Evropa), který se věnuje středo- a východoevropskému prostoru. Jeho autor Sean Carney přirovnává české nepokoje k nedávným pouličním bitkám ve Velké Británii.

„V obou případech nedošlo kromě tvrdého policejního zákroku k prosazení nějakého dlouhodobého řešení problému a dá se tedy očekávat, že neshody mezi málo zaměstnanými Čechy a jejich romskými sousedy budou pokračovat,“ píše Carney. Autor článku připomíná, že problém soužití Čechů a Romů má kořeny v komunistickém režimu, který členy romské menšiny sestěhovával do chudých pohraničních oblastí a dával jejich děti do zvláštních škol. V komentářích pod článkem se rozpoutala diskuse, ve které jeden ze čtenářů srovnává případ českých Romů s černochy v americkém Detroitu.

Německý tisk akcentuje parazitování extremistů

Mnohem více pozornosti ale šluknovským událostem věnovala německá média, jejichž novináři a fotografové byli na pochodu Dělnické strany (DSSS) v Novém Boru a na demonstraci ve Varnsdorfu přítomní ve větším počtu.

Prestižní Süddeutsche Zeitung věnovala ve svém pondělním čísle Varnsdorfu a okolí delší text na straně 4. „Region, takzvaný Šluknovský výběžek hraničící se Saskem a Polskem, je už několik týdnů dějištěm ostrých střetů, kterých nyní chtějí využít pravicoví radikálové,“ píše se v článku.

Demonstrace v Novém BoruDemonstrace v Novém Boru

Text také připomíná, že v den pochodu Dělnické strany se v Novém Boru konala protidemonstrace nazvaná „Nenávist není řešení“. Autor zprávy rovněž zmiňuje spolupráci české a německé policie, která při silničních kontrolách v den pochodů DSSS zabavila zbraně a neonacistické symboly.

Tageszeitung: Pouze přítomnost policie zabránila pogromu

Emotivněji píší o nepokojích na severu německé levicové listy Die Tageszeitung (ve velkých městech velmi populární „Taz“) a s postkomunistickou stranou Levice spojený deník Junge Welt. „Cikáni do práce, křičí skupina mladých se smíchem. Jejich smích ale přehluší jiný pokřik a sice ‘Cikáni do plynu‘,“ popisuje Taz ve své kritické reportáži atmosféru první velké demonstrace ve Varnsdorfu, která se konala předminulý víkend. Pouze přítomnost policie zabránila pogromu, píše autor. Upozorňuje ale i na zvýšení kriminality v regionu za poslední měsíce.

Policie při zásahu na demonstraci ve VarnsdorfuPolicie při zásahu na demonstraci ve Varnsdorfu

Novinářka Carmela Negrete z listu Junge Welt popisuje své zážitky z uplynulého víkendu v rozsáhlé reportáži. Dává v ní prostor hostinskému v Rumburku, který ve své restauraci neobsluhuje Romy, členovi DSSS, i obyvateli romské ubytovny Sport.

Deutsche Welle, německá televizní stanice vysílající a píšící v angličtině, v článku z konce srpna přibližuje složení obyvatelstva na Šluknovsku a připojuje historickou připomínku. „Region Šluknovského výběžku sahá jako zahnutý prst ze severních Čech do Německa, nedaleko od Drážďan. Obyvatelstvo malých měst tohoto odlehlého regionu tvoří eklektický mix Čechů, Romů a vietnamských trhovců, což je velmi odlišný obraz od těsného soužití sudetoněmecké komunity, která tu žila do roku 1945.“

Tím ale seznam zahraničních médií, které zajímá dění na Šluknovsku, zdaleka nekončí. O českých problémech informoval francouzský rozhlas Europe 1, rakouská stanice ORF, švýcarské Rádio Basilej a řada anglicky píšících periodik vycházejících pro Brity a Američany žijící v Česku.