Pavel Otto: ČSSD čaruje

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Jaký je rozdíl mezi zdravotnickými poplatky a daněmi? Podle socialistů velký. Když slyší o poplatcích, nápadně zrudnou a otevírá se jim nůž v kapse. Ostatně už všechny zrušili. Před lety to bylo velké téma, na třicetikorunových poplatcích strana postavila volební kampaň a slavně zvítězila. Teď s podporou ANO zrušila poslední pomník exministra Julínka v podobě stokorunového poplatku za hospitalizaci. Jenže Babišovo hnutí zničehonic otočilo.

Šéfovi státní pokladny pravděpodobně došlo, že dvoumiliardovou díru bude muset zaplácnout z eráru, tedy z daní. To znamená, že do zdravotnictví zase nalijí obsahy svých peněženek občané. Ti, kteří plácají po ramenou ČSSD, ale zřejmě věří tomu, že peníze za zrušené poplatky někde vyčarovala.

Služební cesty pracovníků Univerzity obrany, z nichž část ještě pamatuje studia v bývalém Sovětském svazu, loni spolkly 1,6 milionu korun. Podle šéfa rezortu Stropnického stejně tolik procestovalo celé vedení ministerstva. Fungování školy, které stojí přes jednu miliardu ročně, je prý katastrofálně neefektivní. Předchozí ministři chtěli zrušit třeba folklorní soubor Ondráš nebo vlečkový úřad. Podobně obskurních složek by se v rezortu našlo víc. Ovšem tak velkou žábu na prameni, jakou je brněnská alma mater, tam zcela určitě nenajdeme.

ODS vrátila milion, který minulý rok dostala od dvaadvacetileté kadeřnice na mateřské dovolené. I když žena podle všeho kryla dnes už zcela transparentního Pepu z Hongkongu, zachovali se občanští demokraté rozumně.