Pavel Otto: Hujeři

Premiér Jiří Rusnok (vlevo) a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Premiér Jiří Rusnok (vlevo) a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek Zdroj: ctk

Snaživý lokaj Hradu, taktéž první místopředseda socialistů Hašek často hovoří o zájmech České republiky a jejích obyvatel. Říká to v souvislosti s vládou zemanovců.

I když se nedostali do Poslanecké sněmovny, dnes ji požádají o důvěru pro svůj kabinet. Proč by měla být tato bezostyšná a pokleslá estráda po moci prahnoucího Miloše Zemana a jeho věrných, jimž je povinován vděčností za své zvolení, korunována potleskem?

Aby si u Zemanových nohou kňučící Hašek vysloužil podrbání za ušima v podobě miliard na zalátání děr v krajských rozpočtech po rozkradených evropských dotacích? Nebo aby odstranil svého soka Bohuslava Sobotku a vedle toho pomohl zemanovcům do parlamentu, kam se vyšplhají po zádech oslabené ČSSD, které seberou část voličů? Žádný zájem země a jejích obyvatel v počínání Haška nevidíme. Navíc vzletná slova sluší státníkům, ne hujerům.

Prezident Zeman se spolu se svým předchůdcem Klausem v sobotu vydá na vrchol Sněžky. V družné debatě ale kilometry na vrchol nejvyšší české hory nezměří. Zatímco Klaus půjde jako už tradičně pěšky, Zemana dopraví terénní automobil. Kdyby nešlo o takovou autoritu, jakou je hlava státu, chtělo by se nám říct, jestli by nebylo lepší zůstat sedět doma na zadku, než se na Sněžku nechat vyvézt jako papaláš.

NKÚ zjistil, že české dálnice by mohly být až o pětinu levnější. Například v Německu stojí jeden kilometr 260 milionů korun, v Česku 355 milionů. Podle ministerstva dopravy za to mohou různé sjezdy, nadjezdy a tunely. To poslední rozhodně sedí.

Bohuslave, jak hluboko jsi klesl