Pavel Otto: Jiří Janeček - ryzí politik

Jiří Janeček

Jiří Janeček Zdroj: CTK

Zakladatel Pravé frakce ODS Jiří Janeček odešel z postu předsedy občanských demokratů v Praze 11. Prý bude natvrdo říkat, co si o poměrech v partaji myslí, čímž by mohl celou oblastní organizaci dostat do izolace.

Je chvályhodné, že Janečkovi leží na srdci blaho spolustraníků, podobně vždy myslel i na obyvatele našeho hlavního města. Byl přece v jeho radě, která stavěla ty nejdelší tunely a vydávala ty nejúžasnější karty Pražana, přitom do úmoru dřela v chudičce zařízených kancelářích Škodova paláce pronajatého za pár korun.

A je dobře, že lidem jako Janeček záleží na tom, aby věci byly pravé, chcete-li ryzí. Vždyť i špičaté boty a drahé hodinky, které nosí, jsou pravé, to není žádný asijský šmejd.

Dodejme, že Janeček jako radní a později poslanec neopomenul reprezentovat Stověžatou na rallye Dakar. Je to zkrátka ten pravý politik, na jehož slova a činy tak dlouho čekáme. Doufáme jen, že do jeho frakce přestoupí i další jemu podobní, aby se konečně oddělilo zrno od plev.

Druhá poznámka je pro vyváženost z Brna. Student Masarykovy univerzity měl prokázat, že zub kdysi objevený v Brně Slatině patřil dinosaurovi. Jde o první věrohodně zdokumentovaný důkaz výskytu jurského suchozemského masožravce na území dnešního Česka, napsal brněnský deník Rovnost.

Nově zvolený šéf Věcí veřejných Bárta se studentem ani novinami nesouhlasí. Podle něj jde o část chrupu Miroslava Kalouska. Jisté je, že zub bude brzy vystaven v muzeu, takže zájemci o jeho zhlédnutí si závěr učiní sami.