Pavel Otto: Má je v hrsti

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek/Euro

Sociální demokraté a lidovci se znovu stáhli do zákopů, odkud budou na politickém kolbišti dominantní ANO a jeho šéfa Babiše dál pošťuchovat vzduchovkami. Ještě nedávno se místopředseda ČSSD Chovanec a ministr pro lidská práva Dienstbier prsili, že prosadí, aby podnikatelé měli úplně zakázáno finančně podporovat partaje. I lídr KDU-ČSL Bělobrádek byl rozhodně pro, když tvrdil, že mají vyhrávat programy a ne peníze.

Změnu, jejímž cílem bylo odstřihnout Babišovo hnutí od zdrojů Agrofertu, dnes probere vláda. Zdá se, že to dopadne stejně jako s poslancem Šinclem, v jehož případě oranžovočerní velmi záhy opustili myšlenku podpořit jeho normu o pojišťovnictví.

Babiš asi opět pohrozil rozpadem koalice, protože ve finální předloze zákaz darů od právnických osob chybí. Podoba předlohy je vůbec docela krotká. Například se změkčil původně navrhovaný osmdesátimilionový limit pro volební kampaně do Poslanecké sněmovny. Otázka je, jak voliči toto neustálé troubení k útoku a k ústupu ocení.

Hlavně se nehádají

Ale co, hlavně že se ministři moc nehádají. Napomáhají tomu i Babišovy deníky. Ty už se opakovaně vytasily s odposlechy o údajné snaze šéfa rezortu vnitra Chovance ovlivňovat personální záležitosti na Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Aha. Zřejmě proto začaly mít ministrovy dřívější plamenné výroky na adresu velkopodnikatele hodně přistřižený knot.
Ideální program na páteční odpoledne? Výcvik s vojenskou policií, napsal na Facebook ministr obrany Stropnický. Při akci si samozřejmě zastřílel. Tak trochu Kriminálka Anděl, že ano.