Pavel Otto: Peake patří na pískoviště

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Karolína Peake má další koryto a jeho obsah si vychutnává. Pravda, Hrad, opozice i někteří koaliční politici ji od poklidného zažívání ruší, když říkají, že nectí politické dohody. Nové ministryni obrany to ale podle všeho nevadí. Proč také. Tolik podřízených neměla ani jako vicepremiérka, na hodinu může vyhodit každého, kdo se jí znelíbí. Takovou moc jí určitě závidí i její dřívější superguru Bárta.

Jistě, od nedávné ochránkyně dětských hřišť v jednom pražském obvodu a zapálené véčkařky, hurábojovnice s korupcí a šéfky strany, která se zuby nehty drží u moci navzdory tomu, že ji nikdo nevolil a nemá skoro žádné členy, by mnohý čekal více pokory. A zvlášť v rezortu, k jehož vedení nemá jako samozvaná liberálka a rádobymanažerka žádnou kvalifikaci. Svědčí o tom fakt, že za několik málo dnů napáchala tolik přešlapů, že se s žádným ze svých předchůdců nemůže měřit. Co je proti její zběsilé čistce a výměně vojáků za exvojáky letadlo prostřelené Antonínem Baudyšem, tance Vladimíra Vetchého kolem stíhaček, demise nedemise Jaroslava Tvrdíka nebo píseň o radaru Vlasty Parkanové?

Nikoho z nich nenařkl prezident jakožto vrchní velitel vojska z narušení elementární důvěry. Nejsmutnější na celém tomto příběhu je, že jeho autorem je premiér Nečas, který se na rozdíl od Peake v armádní problematice více než dobře vyzná. Pokud by si chtěl zachovat tvář, poslal by šéfku LIDEM i s celou její pseudopartají zpátky na malostranské pískoviště.
Jenže osud vlády je mu přednější, a tak dělá mrtvého brouka…

Andor Šándor: Chybí služební zákon. Peake je důkaz