Pavel Otto: Za debakl pravice může hašteřivost a skandály

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Miroslav Kalousek

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Výsledky TOP 09 a Občanské demokratické strany se nijak výrazně neliší, byť si vzhledem ke čtyřprocentnímu náskoku může prvně jmenovaná strana začít konečně připadat jako hegemon na pravici.

Oba hlasatelé konzervativních hodnot zaznamenali debakl způsobený vzájemnou hašteřivostí, úkroky od svých programů v oblasti daní a vládními skandály. Ten poslední spojený s expremiérem Petrem Nečasem dopadl zejména na jeho stranu.

Největší počtech hlasů má ODS, která v průběhu tří a půl let přišla více než o 674 tisíc hlasů, což je v procentuálním vyjádření téměř dvoutřetinový pokles. Druhý největší propad si připsala TOP 09. Ta od minulých voleb do Poslanecké sněmovny ztratila 277 tisíc hlasů.

Na druhé straně má pravice ještě s pomocí KDU-ČSL, která si polepšila o 107 tisíc hlasů, dohromady pětadvacetiprocentní podíl všech hlasů, což pro ni nevypadá úplně beznadějně.

Otázka však je, zda TOP 09 předvede něco jiného než pouhou adoraci svého předsedy a ODS se vzchopí ke skutečnému restartu. Jeho první vlaštovkou má být nedělní oznámení rezignace celého grémia a výkonné rady k datu lednového kongresu.

Zisky hlasů stranZisky hlasů stran | E15

„Zavedené strany začaly ztrácet už v roce 2010. Jestli se ODS nezreformuje a nezbaví se různých bossů a kmotrů, mohou se v příštích volbách otřást demokratické základy země,“ řekl politolog Michal Klíma.

Podle své hlavní volební tváře Miroslavy Němcové, která se chce ucházet o funkci předsedkyně, doplatili občanští demokraté na Nečasovu aféru a vládní angažmá. „Snažili jsme se ke koaličním partnerům chovat slušně a to se nám možná nevyplatilo. TOP 09 vychází z těchto voleb, jako by ani ve vládě nebyla,“ konstatovala s tím, že může trvat dva až tři roky, než ODS ztracenou důvěru voličů získá zpět.

Němcovou rovněž trápí to, že stranu před volbami poškodil její zakladatel Václav Klaus. „Na našem výsledku nese i on svůj podíl,“ dodala. Podle místopředsedy strany Jiřího Pospíšila znamená výsledek voleb, v němž zcela propadlo Klausem podporované hnutí Hlavu vzhůru, exprezidentův politický konec.

Klaus pravděpodobně nad děním v ODS definitivně ztratil vliv i proto, že jeho podporovatel Martina Kuba ve volbách v jižních Čechách neuspěl a neusedne do poslanecké lavice.