Pavel Otto: Zemanův dveřobuch

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Miloš Zeman pokračuje v testech nového zbraňového systému, jehož účinky se zdají být mocnější nad jiné. Na první pohled je to prosté zařízení tvořené dřevěnou či papundeklovou deskou, třemi panty a klikou.

Jistě, jsou to dveře. Ale ne nějaké obyčejné, nýbrž vysoce účinné dveře otevírající či zavírající celý Pražský hrad. Zeman odmítl systém vyzkoušet například na králících, prý by to zabralo moc času.

Vhodným materiálem se ukázaly být dvě mladé ženy unesené v Pákistánu. I když po návratu do Česka neprojevily sebemenší zájem se s hlavou státu setkat, byly jim tyto dveře okamžitě zabouchnuty. Když někdo dopředu řekne, že se s někým určitě nesejde, je to urážka.

A když jsou to navíc dívky, je to urážka hodná Zemana, tedy hodně buranská. Teď se s dveřobuchem vytasil na amerického velvyslance. Reakce ze světa jsou shodné: Zemanovy dveře jsou otevřené už jen jedním směrem. To ostatně potvrdila i slova ruského zmocněnce.

Bohužel Sobotkova vláda nemá nad Zemanovým pojetím zahraniční politiky kontrolu. Očekávat, že by mu na dnešním jednání nepřiklepla 600 tisíc korun na cestu do Moskvy, by bylo naivní.

Mimochodem do Česka přijede poslední dubnový víkend z bavorského Furth im Waldu obří kráčející drak z lidové hry Drachenstich alias Skolení draka. Jedenáctitunové monstrum chrlící z tlamy plameny až do vzdálenosti pěti metrů ještě nikdy neopustilo Německo. Všem pravověrným komunistům a dalším odpůrcům Sudeťáků se doporučuje bedlivě prozkoumat drakovy útroby. Skrývat se v nich může cokoli.