Pavla Palaščáková: Národovci na Dunaji

Stará volební kampaň SNS nezabrala, strana nyní chystá novou

Stará volební kampaň SNS nezabrala, strana nyní chystá novou Zdroj: reuters

Slovenská národní strana (SNS), která v březnových volbách vypadla z parlamentu, usiluje o vzkříšení své slávy. Nevybíravým stylem proslulého Jána Slotu v jejím čele nedávno nahradil Andrej Danko, jenž chce zahájit boj o voliče billboardovými kampaněmi. Každé čtvrtletí strana vybere jiné téma, prý trik okouknutý od kolegů v Rakousku.

Na tapetu půjde mimo jiné EU, podle SNS větší hrozba, než maďarský premiér Viktor Orbán. „Chceme ukázat, že my neříkáme ne Evropské unii, protože jí nerozumíme, ale říkáme ne Evropské unii právě naopak, že se reálně bojíme jedné centralizované ústavy, ztráty kompetencí,“ vysvětluje Danko. Pokud budou podobně vypadat slogany na billboardech, má strana o budoucnost bez poslanců a bez peněz vystaráno.

Maďarští „kolegové“ SNS teď mají jiné starosti, a to právě se svým severním sousedem. Krajně pravicový Jobbik většinou srdnatě nabádá k revizi Trianonské smlouvy, kterou Budapešť po první světové válce přišla ve prospěch současného Slovenska i o území obývané Maďary. Jeho příznivci na znamení nesouhlasu s tímto uspořádáním dokonce svého času podnikli v uniformách jakousi spanilou jízdou do Kráľovského Chlmce. Teď však byl Jobbik zatlačen do defenzivy a brání ves Rajka, již jedna realitní kancelář propaguje jako šestý obvod Bratislavy. Maďarští nacionalisté v tom nevidí reklamní tah, ale provokaci, a tak včera blokovali silnici z obce na hranici.