Pavla Palaščáková: Nové heslo olympismu

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: profimedia.cz

Plán uspořádat olympiádu v Soči mohl snad skutečně vzniknout jen v zemi, kde ještě poměrně nedávno zítra znamenalo již včera. Z problémů, se kterými se přípravný výbor potýká, usuzuji, že vhodnějším místem pro zimní sportovní událost by byl i náš Harrachov.

Bývá tam pravidelně sníh, je tam bezpečno, a stojí tam skokanské můstky. V případě Soči není jistá žádná z těchto základních podmínek úspěchu. V únoru tam přes den teploty vystupují k deseti stupňům, pod dva prakticky neklesají.

Ze statistik také vyplývá, že pokud bude v době her něco padat z nebe, bude to pravděpodobně lehký jarní déšť. Lokalita je to přitom výhodná – pro kavkazské radikály. Soči téměř přiléhá k neklidné Gruzii, případně Abcházii, pokud vám to snad zní líp. A Čečensko a Dagestán rozhodně nejsou tak daleko, aby si odtamtud islamista opásaný výbušninami rozmyslel cestu. O další představení se mohou postarat místní zločinecké gangy.

Skokanské můstky dosud nestojí, stavitelé si pro ně vybrali parcelu s těžko zkrotitelným podložím, a tak se jejich cena zvedla z původních propočtů na téměř sedminásobek (zatím). Na druhé straně plán vybudovat olympijské dějiště takřka na zelené louce, navíc v zemi, kde se o rozdělování zakázek vyprávějí legendy, má své výhody. Rusko se bude moci pochlubit nejnákladnější olympiádou v historii, a tím tedy cenným vítězstvím nad megalomanskými hrami v Číně. A to se zdálo, že překonání Pekingu už není možné. Je tak zřejmě načase rozšířit olympijské heslo na: rychleji, výše, silněji a hlavně dráže.