Pavla Palaščáková: Venezuelský terminátor

volby ve Venezuele

volby ve Venezuele Zdroj: ctk

Tentokrát je to nějaké slabé, Hugo Chávez vyhrál volby o pouhých deset procent, podotýkají média, která se nerada pouští naděje na změny ve venezuelské politice. Pravda, nebyl to nakonec knokaut, který novodobý Simón Bolívar ještě nedávno věštil, ve mně ale klání více než kdy jindy vzbudilo dojem jeho neporazitelnosti.

Chávezův protikandidát Henrique Capriles sjednotil tři desítky opozičních uskupení a v rámci předvolební kampaně objel i ty nejzapadlejší kouty země. Na svých cestách se s lidmi bavil o neustálých výpadcích proudu, padajících mostech a tvrdil jim, že by z obřích nalezišť ropy mohli mít víc oni, a ne političtí spojenci prezidenta v zahraničí.

Chávez šel do voleb oslabený bojem s vážnou nemocí a musel pro tentokrát omezit davové akce. Stačilo mu však lidem prostřednictvím televize namluvit, že je zlý kapitalista chce připravit o veškeré výdobyky, mezi něž patří nejlevnější benzin na světě. Jeho zdravotní stav zůstává nejasný, ale opozice by měla raději už teď přemýšlet o ještě silnějším vyzývateli.

O jednom bych věděla, jenže ten se před nedávném uvázal na pěkných pár let v Kremlu. To v Gruzii sjednocení opozičních sil zabralo, a tak vedle sebe v nové vládě a na významných parlamentních postech zasedne tajemný miliardář ruského střihu, fotbalová hvězda, vysloužilci z Ševarnadzeho éry, prozápadní liberálové i ultranacionalisti. Klacky pod nohy jim bude házet prezident Michail Saakašvili.

Přeji zemi hodně štěstí na cestě do NATO, Evropské unie nebo kamkoli jinam.