Pavla Palaščáková: Voliči a nevoliči

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Maďarská vláda si před zimou řekla, že je třeba opět zatopit bezdomovcům. Premiér Viktor Orbán se snaží nepohodlných nocležníků zbavit přes mezinárodní kritiku a odpor ústavního soudu už dlouho a zdá se, že ho nic nezastaví. Kdo bude hanobit historická místa Budapešti chrápáním, dostane pokutu. Když ji nezaplatí, skončí v lochu.

Odpůrci návrhu tvrdí, že vláda považuje bezdomovectví za „estetický“ problém a brzy tak zaplní vězení. Vláda brání opatření s tím, že jí nejde o represe pouličních spáčů. Chce prý jen zajistit, aby neztrpčovali život normálním lidem. No bodejť, o pohodlí voličů je třeba dbát. Bezdomovci činí chybu, že většinou hlasovat nechodí. Jinak by jim Orbán už dávno v ulicích instaloval přímotopy a donutil energetické firmy, ať je zásobují plynem zdarma.

Zato maďarští Romové k urnám disciplinovaně chodí. Opozice obvinila romskou organizaci Lungo Drom blízkou vládní straně Fidesz z nelegálních svozů lidí k nedávným volbám ve městě Baja, vnímaných jako test před blížícím se celostátním kláním. V médiích se objevil i rozhovor mezi organizátorem akce a jeho řidičem. „Můžeš klidně jet i padesátkrát,“ odpověděl Tibor Ajtai šoférovi na dotaz, zda snad neporušuje zákon. Člen organizace sedící v komisi mezitím informoval kolegy o tom, kdo ještě nedorazil. Ajtai se také pochlubil, že v minulých volbách v roce 2010 organizoval svozy celkem s jedenácti auty i jinde. Můžeme jen tipovat, kolik vozů bude mít k dispozici příští rok.