Petr Robejšek: Evropa a příliš mnoho tmavých obleků

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: reuters

Minulý čtvrtek v Bundestagu. Televize vysílá přímým přenosem zprávu o stavu reprezentativní demokracie. Kancléřka ve světlém kostýmu odchází od volební urny. Okolo moře tmavých obleků poslanců CDU/CSU, kteří jdou hlasovat pro záchranný balík eurozóny. Všechny oči obráceny k ní, všechny ruce nahoře, všechny s červenou kartičkou, jež znamená „ano“.

Kancléřka míjí jednoho poslance, který kartičku drží trochu níž. Oči se střetnou, jeho ruka bleskově vyletí nahoru. Červenou již nelze přehlédnout.

V následujících dnech se objevily zprávy o psychoteroru, jemuž bylo v poslaneckém klubu CDU/CSU vystaveno 11 poslanců, kteří řekli „ne“. Pro kariéru je poslušnost vůči vedení první podmínkou. Proto před více než deseti lety zákonodárci nereprezentovali vůli občanů a přijali euro. Svědectví dokládají, jak málo se tehdy zajímali o jeho rizika. Ani dnes nerespektují voliče a poslušně připravují vyvrcholení eurokrize. Kdyby mohli rozhodovat občané, tak euro nevzniklo. A kontinent by na tom byl lépe.

Vlastně všude v Evropě je zastupitelská demokracie vystřídána mocenským kartelem vládnoucích a opozičních stran. Jeho členové mezi sebou bojují o moc, ale společně vytěsňují občany od vládnutí a společně odmítají vzít na vědomí nepohodlná fakta. A tak si vymysleli i nereálný projekt eurozóny a nedůsledně jej uskutečňovali.

Liknavost je politickou metodou tmavých obleků. Liknavost je i matkou krizí. Co vyřešily evropské summity poslední dekády? Která rozhodnutí byla uskutečněna, kde jsou hodnocení efektivity, kde jsou korektury?

I euro potřebuje korekturu. Žádné řešení zachovávající současnou eurozónu nebude fungovat. Buď se to ukáže rychle vystoupením jedné nebo více zemí. Nebo až po čase – jako pokračující zadlužování jižní Evropy a rostoucí nepřátelství Evropy severní.

Fatální je, že v Německu si tmavé obleky myslí, že je dějinná vina zavazuje k bezvýhradné obětavosti vůči Evropě. Proto jsou ochotné vyždímat z vlastních obyvatel vše. Již jednou připravily neúnosné válečné reparace půdu pro další evropskou tragédii. Dnes nehrozí ani válka, ani Německo proti všem. Dnes hrozí sever proti jihu a občané proti vládám. „Když ztroskotá euro, ztroskotá Evropa,“ opakuje kancléřka. Omyl. Evropa ztroskotá, když udrží eurozónu za každou cenu.

Ze špatných možností, které v důsledku liknavosti elit ještě zbývají, obsahuje pouze jedna určitou naději na řešení: zmenšit eurozónu, proklestit a regulovat finanční průmysl. Ale i tahle varianta může přijít pozdě. Všude je totiž plno tmavých obleků – bez hlavy a bez páteře.

Autor je poradcem pro strategické otázky

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.