PROFIL: Z Falconu se stal producent filmových hitů

Falcon

Falcon Zdroj: Falcon

Společnost Falcon v současnosti patří k největším filmovým distributorům na českém trhu. V posledních letech se stále častěji pouští také do produkce vlastních snímků. Její start se datuje do roku 1994. Zpočátku se soustředila na obchodování s filmy produkovanými studii Walt Disney a Columbia (dnes Sony/Columbia) v českých kinech. Postupem času se nabídka Falconu rozšířila o české tituly, které se pak v první dekádě nového tisíciletí staly nedílnou součástí filmového portfolia.

Po roce 2000 se Falcon pustil i do spolufinancování českých snímků – ať už formou nákupu práv, nebo koprodukce. Dalším mezníkem pro dobré obchodní výsledky společnosti se stalo koncernové propojení s nově vzniklou sítí multikin Cinestar v roce 2001. V roce 2008 se pak Falcon stal poprvé samostatným producentem českého filmu režisérky Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh a v roce 2011 na něj navázal samostatnou produkcí druhého dílu Líbáš jako ďábel.

Mezi nejvýraznější české snímky, na nichž se Falcon jako producent či distributor podílel, patří Rok ďábla (2001), Želary (2003), Vratné lahve (2007) a Muži v naději (2011). Právě Muži v naději se s celkem 850 tisíci diváků stali nejnavštěvovanějším filmem českých kin minulého roku.

Ze zahraničních produkcí v současnosti patří do portfolia Falconu na základě smlouvy s Waltem Disneyem také snímky animačního studia Pixar a komiksového nakladatelství Marvel. Největším konkurentem Falconu je společnost Bontonfilm, který jako filmový distributor vyrostl na pozůstatcích společnosti Lucernafilm.

Oproti Bontonfilmu se Falcon méně soustředí na samostatnou produkci českých filmů. Nicméně většina z jím koprodukovaných a produkovaných filmů se zařadila mezi největší divácké hity posledních let. Falcon zároveň v posledních letech zcela opustil trh domácího videa, kde Bontonfilm patří ke klíčovým hráčům. Dle výroční zprávy Bontonfilmu však právě tento segment jeho hospodaření v poslední době klesá nejrychleji.

Falcon

odkdy se datuje historie firmy: 1994

kdo je majitelem: Pavel Vodička

počet zaměstnanců: 15

v jakých zemích firma působí: Česko

tržby: 193 milionů korun (2011)

hospodářský výsledek: zisk 4,9 milionu korun (2011)

Vítězství velkorysosti