Školství je v troskách. Ukazuje, proč je Česko zemí bez budoucnosti

Letošní státní maturity na Gymnáziu Arabská v Praze.

Letošní státní maturity na Gymnáziu Arabská v Praze. Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Masarykova univerzita
Univerzita Karlova
3
Fotogalerie

Šéf společnosti Scio a poradce ministra školství Ondřej Šteffl vyzval na sociálních sítích rodiče osmáků, aby šli demonstrovat. Důvodem jsou nedostatečné kapacity středních škol. Možná jste si toho všimli i ve vašem okolí. Dostat se na střední školu je velmi složité a místo na vaše potomky nemusí zbýt ani na učňáku.

Pokud se vám to stalo, nemusíte zoufat. Ministerský poradce pro vás má další slova uklidnění. „A těm, co se nedostanou, se nic nestane, když na rok pojedou do světa, budou pracovat,“ řekl webu Seznam Zprávy. Určitě nejsem proti tomu, aby děti sbíraly zkušenosti prací a klidně i v zahraničí, ale tady se bavíme o dětech, kterým je 15 let.

V době, kdy země, jež mají kvalitní školství a sázejí na vědu a technologie, získávají dramatický náskok, Česko přichází s prací patnáctiletých. O „vyspělosti“ naší vlasti je to více než vypovídající. Bavíme se tu navíc o velmi prostém počtu, kdy do škol přichází početná generace, jejíž nástup se dal předvídat a podle toho se dala kapacita nastavit. Nikdo to neudělal. A to nejen na vládní úrovni, ale ani na úrovni krajů či obcí. To je ovšem to nejmenší. Mnohem větší problém je, že vzdělávání hraje v české politice v podstatě bezvýznamnou roli, přestože neexistuje důležitější téma.

Kolotoč beze smyslu

Jako rodiče dobře víte, že bez dobrého vzdělání (jakéhokoli typu) váš potomek nemá prakticky šanci v životě výrazně uspět. A má to čím dál těžší. Stačí se podívat na osmiletá gymnázia. Každý rok citelná část rodičů trne, zda se tam jejich dítě dostane. Šance je velmi malá a školy praskají ve švech. Netrnou jen tak pro nic za nic. Vědí, že je to v podstatě jediná státní škola, která má alespoň částečnou kvalitu, protože stahuje talentované žáky i nejlepší učitele. Pominu, že výuka na nich je stejně „tupá“ jako na českých základkách, ale pojďme si upřímně říct, jak se tohle šílenství každý rok odehrává.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!