SME: Agent na trhu práce

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Začněme tím, že pokud chce designovaný premiér zvýšit politickou kulturu, nemá jinou možnost než se ve středu při přebírání úřadu omluvit Ivetě Radičové. V politickém zápase ji několikrát hrubě urazil. Toto je jasná povinnost, bez jejíhož splnění zůstanou všechna slovní cvičení o zlepšení kultury jen přetvářkou, kýčem, vatou.

Včetně drahokamu z Ficovy hlavy, jímž má být nová tradice, že třem nejvyšším činitelům se má stát postarat o zaměstnání po odchodu z funkce. Začít právě Radičovou, což má v úmyslu, je však ošemetné. K vyšší kulturní úrovni nevede šíření pocitu, že politici se navzájem uplácejí trafikami.

To platí i v případě, že by Fico přišel se skutečně galantní návnadou v OSN, Světové bance, Evropské komisi a podobně. Pak by asi Radičová měla co zvažovat. Na rozdíl od postu velvyslankyně, který se dostal do řečí. Kamkoli by totiž byla Radičová vyslaná, sloužila by jako podřízená ministru zahraničí, což je pro expremiérku velmi ponižující. Tedy jen další urážka. Nápad ukazuje, že ani Hurvínek neměl tak zmatenou představu o válce jako Fico o kultuře.