The Daily Telegraph: Čas pro návrat batiky?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Ačkoli jsme ve svém formativním věku třeba zjistili, že je vlastně jednoduché si vlastními silami uplést košík, jen zřídkakdy nás něco svádí, abychom se k této činnosti navraceli. Obecné pravidlo zní, že je-li něco tak jednoduché, že to zvládnete udělat sami, pak se obvykle vyplatí investovat do něčeho jiného, co je uděláno s větší zručností, profesionalitou – a někým jiným.

Přesto, jak píšeme v dnešním listu, se zřejmě po čtyřiceti letech pokusí o módní comeback umění batiky. Podivné. Je to svého druhu ztracené umění. A mělo by takovým i zůstat. Možná jsme, jak se zpívalo ve Woodstocku, hvězdný prach, možná i zlatý, ale máme-li se „vrátit do zahrady“, pak nošení beztvarých flekatých triček bude jen stěží tou správnou cestou. Šampionkami batikového stylu byly bezpochyby Janis Joplin a Mama Cass.

A podívejte se, jak obě slavné hudebnice dopadly. Na každý pád, pokud nějaké oblečení vypadá atraktivně jen pod vlivem psychotropních látek, je to dobrý důvod, proč jej nevracet na pulty obchodů.