The Daily Telegraph: Nepřítel Íránu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Naléháním na vyhoštění britského ambasadora poskytl íránský parlament jasný vhled do myšlení vůdců islámské republiky. Jejich první myšlenkou na cestě do ještě hlubší izolace a ekonomického marazmu je shodit odpovědnost za všechny problémy na Británii.

Po více než jedno století Británie hrála v íránské politice silnou roli. Ale tato éra, v níž řetězec základen Královského námořnictva dělal z Perského zálivu britské dominium, skončila před několika generacemi. Přesto když v roce 2009 miliony lidí zaplavily ulice, aby protestovaly proti zfalšovanému volebnímu vítězství Mahmúda Ahmadínežáda, také za to prý mohla Británie. Ajatolláh Alí Chameneí, nejvyšší vůdce země, tehdy prohlásil, že Británie je „největším nepřítelem“ Íránu.

Možná bychom si měli užívat statusu, jejž nám Írán přiděluje. Dojem, který vyvoláváme, je důležitý a fakt, že Írán tak dalece přeceňuje náš mezinárodní význam, by nás mohl povzbudit. A jestliže nás zkostnatělý a brutální teheránský režim považuje za hlavního oponenta, je to vlastně také pocta.