The New York Times: Bídné vysvědčení

USA

USA Zdroj: profimedia.cz

Vlády jednotlivých amerických států jsou dlouhodobě viněny ze zákulisních praktik, z blízkých vztahů s vlivnými lobbisty a z odcizení od běžného voliče. Nová studie ukazuje, že i tato obvinění jen sotva škrábnou povrch.

Autoři nevládní studie zjistili, že většina států se štítí komunikace s veřejností, nechce nebo neumí uvést v platnost zákony podporující etiku veřejné správy a firmám a bohatým dopřává dominantní vliv ve tvorbě politik. Přes všechny řeči guvernérů se za několik posledních desetiletí nezměnilo prakticky nic.

Rozpočty se dohadují za zavřenými dveřmi, velké výdaje se zveřejňují na poslední chvíli. Etické panely se nescházejí, zákony zabraňující střetům zájmů se nevymáhají. Lobbisté mají volný přístup k voleným zástupcům, jimž nosí velké dary nebo štědré příspěvky na kampaně. Přesto všichni republikánští prezidentští kandidáti požadují, aby se některé rozhodovací pravomoci přesunuly z Washingtonu ke státním vládám. Bez jejich radikální reformy je to zjevně velmi špatný nápad.