USA Today: Těsný náskok Romneyho

Rozhodlo osm hlasů. Bývalý byznysmen Romney uhájil roli favorita. Zároveň se však potvrdilo, že je pro řadu republikánů jen těžce stravitelný

Rozhodlo osm hlasů. Bývalý byznysmen Romney uhájil roli favorita. Zároveň se však potvrdilo, že je pro řadu republikánů jen těžce stravitelný Zdroj: reuters

Voliči někdy působí, jako by hledali ideálního kandidáta. Takového, který s nimi bude ve všem souhlasit, bude vyvolávat vášeň, ale bude mít pevné zázemí, takového, s nímž by chtěli jít na pivo, ale zároveň bude zběhlý ve složitých otázkách ekonomiky a národní bezpečnosti. Voliči v republikánských primárkách v Iowě byli zatím posledními, kdo zjistil, že takový kandidát opravdu neexistuje.

Alespoň ne pro tu část konzervativců, kteří nechtěli volit bývalého massachusettského guvernéra Mitta Romneyho, který nakonec zvítězil. Jejich novou tváří se stal těsně druhý senátor Rick Santorum, další v těsném závěsu skončil Ron Paul.

Roztříštěnost republikánských voličů je tak čím dál patrnější. Ještě jednu lekci si však z Iowy můžeme vzít. Snaha o prezidentskou kandidaturu vyžaduje roky a roky příprav a zkušeností, stejně jako úřad samotný. Fundraising, budování organizace, sestavení programu, v tom všem má zkušenější Mitt Romney před svými soupeři přece jen větší než jen těsný náskok.