Vendula Krumpholcová: Město v konkurzu

Jaké to je, když město místo radnice řídí státem dosazený krizový manažer? O tom se možná brzy nedobrovolně přesvědčí v Detroitu. V žádném americkém velkoměstě není dopad recese citelnější než v bývalém Motor City. Opuštěné čtvrti s vylidněnými školami či rozpadající se budova kdysi grandiózního nádraží Michigan Street Station připomínají kulisy z dystopických románů Cormaca McCarthyho a naplňují otřepaná klišé o městě duchů.

V osmnáctém největším americkém městě žije téměř o třetinu méně lidí než před deseti lety, nezaměstnanost je na dvaceti procentech, a tomu odpovídá kriminalita. Nedávná krize v automobilovém průmyslu zasadila Detroitu jen poslední ránu. Na současné problémy bylo zaděláno mnohem dříve, když střední třída začala prchat z centra do bezpečnějších předměstí a ceny realit se začaly propadat. Šance na happy end je ale v nedohlednu.

Spíše se zdá, že Detroit si teprve bude muset sáhnout na dno. Guvernér státu Michigan poslal minulý týden na radnici auditory, kteří během dvou měsíců prověří její hospodaření. Na základě výsledků pak stát může Detroit převelet pod správu krizového manažera. Vzhledem k tomu, že město podle vedení vyjde s penězi jen do konce dubna, je takový scénář velmi pravděpodobný.
Pravomoci zvolených zástupců by pak byly suspendovány a řízení v otázkách nakládání s majetkem města, veřejných zakázek či výplat dávek by přešlo na dosazenou správu. Radnice z toho pochopitelně radost nemá.

Starosta Dave Bing dělá, co může, aby všechny ujistil, že město si finanční problémy vyřeší samo. Jeho hlavním problémem je teď uzavření dohody se silnými odbory, od kterých požaduje propuštění tisícovky zaměstnanců a další ústupky. Je to velká výzva – ve městě se třemi velkými automobilkami působí 48 odborových organizací.

Existuje jedna možnost, jak Detroit může nucené správě alespoň dočasně uniknout. Pokud se na petici, která zpochybňuje platnost relevantního zákona, sejde dost podpisů, může se celý proces odložit až do referenda příští rok na podzim.
Tou dobou už ale pro hrdé město může být pozdě.