Z parketu Jana Vejmělka: Vyšší dolarové sazby

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: čtk

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
7
Fotogalerie

Klíčovou událostí pro finanční trhy měl být projev nového amerického prezidenta Donalda Trumpa před oběma komorami amerického Kongresu. Ve své řeči zopakoval řadu předvolebních slibů včetně toho, že se zasadí o radikální reformu daňového systému či o zrušení Obamovy reformy zdravotnictví. Nicméně jeho projev lze zařadit k těm umírněnějším a z pohledu finančních trhů nudným.

Překvapivější a zásadní impulz ale přinesly projevy významných centrálních bankéřů. Šéf Fedu v New Yorku Dudley i jeho kolega Williams ze San Franciska se jasně vyslovili pro zvýšení úrokových sazeb již na zasedání, které se uskuteční 15. března. Makroekonomická data podle nich potvrzují vzestup americké ekonomiky vyšším tempem, než kolik činí růst potenciálního produktu. Ruku v ruce s tímto tempem roste inflace. Podmínky pro opouštění významně uvolněných měnových podmínek se tak naplňují. A rizikem na straně vyššího růstu a inflačních tlaků je podle Dudleyho i fiskální politika amerického prezidenta.

Reakce trhů byla prudká. Zatímco před projevy centrálních bankéřů trh počítal na 50 procent se zvýšením dolarových sazeb, po jejich projevu se šance zvedla již na 70 procent. Americký dolar se pak vůči euru přiblížil letošnímu maximu. Trhy teď budou čekat na páteční projevy prezidentky Yellenové a jejího zástupce Fischera. Pokud budou stejně optimističtí, jsou vyšší dolarové sazby opravdu na spadnutí.