Zápisník Daniela Nováka: Kobliha pro Angelu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: reuters

Centrální nákup státu ani po čtyřech letech od zavedení nefunguje a nepřináší žádné úspory, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Tento způsob nakupování prosadil ještě v roli ministra financí Andrej Babiš (ANO).

Například kancelářský papír se přes Centrální nákup státu podařilo získat za takovou cenu, že některá ministerstva raději dál nakupovala levněji na vlastní pěst. Technickou podporu pro sběr nákupních požadavků z celé státní správy měl poskytovat Národní elektronický nástroj spuštěný v roce 2014. Ten však podle nejvyšších kontrolorů skoro nikdo nevyužívá, protože nefunguje podle požadavků centrálních zadavatelů zakázek. Podtrženo a sečteno: Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.

Výplata dividend se ve druhém letošním čtvrtletí dostala celosvětově na nový rekord, vyplývá z údajů investiční společnosti Janus Henderson. Kapitalisté vybírají rekordní zisky ve všech částech světa. Nakolik se o zisky dělí se zaměstnanci, studie neuvádí.

Pekaři z německých velkopekáren Lieken se bojí o více než 1600 pracovních míst. Přesně tolik jich tam chce zrušit český mateřský koncern Agrofert. Odboráři mají strach z přesčasů a práce navíc. Tak schválně, jestli český premiér přiveze 5. září na setkání s německou kolegyní Angelou Merkelovou jako dárek taky nějakou tu koblihu.