Zápisník Jana Pavce: Definice národa

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: reuters

Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimír Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Putin
7
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k rychlému vytvoření zákona definujícího ruský národ. Používá termín „rossijskaja nacija“, který neoznačuje jen etnické Rusy, ale všechna etnika žijící na území federace.

Obdoba někdejšího sovětského národa má obyvatele stmelit proti vnějšímu nepříteli. Tenhle strach by se neměl brát na lehkou váhu. Když totiž i názorově liberální redaktorka největších ruských ekonomických novin autorovi zápisníku přede dvěma lety zaníceně tvrdila, že Evropa chce válku s Ruskem, někde je něco opravdu špatně.

Novou definici národa nabídl v nedělní televizní debatě i ministr financí Andrej Babiš. Znovu přednesl svoji myšlenku, že stát by se měl řídit jako rodinná firma. Můžeme se jen domýšlet, komu by měla patřit.

V rodném městě možného budoucího premiéra se mezitím opakuje podobná zahranič- ně-politická situace jako v Česku. Číňanům se nelíbí setkání prezidenta Andreje Kisky s dalajlamou, a proto se podle slovenského premiéra Roberta Fica ruší vzájemné schůzky a přetrhávají kontakty s potenciálními investory.

Předseda vlády chce věc rychle urovnat a pozval na Slovensko čínského premiéra. Kdoví, kde se v zemích tradičně nedůvěřivých vůči cizincům tahle náhlá prudká náklonnost k lidem z Dálného východu bere.