Zápisník Jana Pavce: Ryan bez soupeře

Paul Ryan, předseda Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických, v Poslanecké sněmovně ČR

Paul Ryan, předseda Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických, v Poslanecké sněmovně ČR Zdroj: ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš se na Twitteru ohradil proti tvrzení Lidových novin – které mu přece nepatří – že se prezident Miloš Zeman snažil překazit diplomatickou odvetu Rusku. No vidíte, jaká tu panuje pluralita.

Představy o jednolitosti vlády jedné strany narušuje i ministryně obrany. Zatímco Babiš se ostře postavil proti tvrzení ruského ministerstva zahraničních věcí o možném českém původu smrtící látky novičok, ministryně Karla Šlechtová nemá žádný problém s tím, že prezident Miloš Zeman pověřil pátráním po smrtícím plynu v Česku tajnou službu. Dobré vztahy od návštěvy ministryně na Hradě zjevně trvají. Myslím, že tohle je začátek nádherného přátelství.

 

Vystoupení šéfa americké Sněmovny reprezentantů Paula Ryana v dolní komoře působilo jako zjevení. Ať už si může člověk o tomto republikánovi myslet cokoliv, ve srovnání s jeho českými protějšky bylo vidět, že hraje úplně jinou ligu. Kdyby se měli utkat v názorovém střetu, sfoukl by je jako svíčku.

Ale jeden někdejší řečnický akrobat ze sněmovny by s Ryanem přece jen mohl vést aspoň trochu zajímavý souboj. Jenže David Rath si jazyk a mozkové závity tříbí už jen u krajského soudu kvůli své korupční kauze. Už jen proto, že k milionům ukrytým v krabici od vína, se kterou ho policie zadržela, nyní sází jedno vysvětlení za druhým.