Zápisník Jana Šindeláře: Budiž tma

Snímek obří hvězdy z observatoře ALMA

Snímek obří hvězdy z observatoře ALMA Zdroj: ALMA

Veřejné osvětlení, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Čeští astronomové minulý týden znovu upozornili na problém nekvalitní tmy v noci. Žert o vyvážení tmy v pytlích z pohádky Byl jednou jeden král tak pomalu přestává být žertem a stává se podnikatelským záměrem.

 Tma jako v pytli totiž už v českých zemích téměř neexistuje.


Obchod s tmou by mířil především na střední třídu, neboť nejbohatší lidé si stále ještě mohou za tmou leckam zaletět.

Technika na dovoz tmy ze Sibiře nebo Amazonie zatím nebyla vyvinuta, lze ale uvažovat o dovozu nějakých světluvzdorných komůrek z Číny. Komůrky by se staly běžnou součástí domácnosti, jako třeba lednička. Stále vzácnějšími statky ve zrychlujícím se tempu doby jsou vedle tmy i ticho a samota. Pro vyšší střední třídu by proto mohly být světluvzdorné komůrky i zvukotěsné s venkovním nápisem NERUŠIT.


Otázka se vznáší nad lidem chudým, který by na tmu neměl peníze. Jednou z možností je, že chudý lid bude muset světlo a kravál naší civilizace prostě vydržet a oddechne si až v rakvi.

Pravděpodobnější ale je, že levice přispěchá s nějakou sociální dávkou či dotací na tmu. Úředníci pak budou přes internet kontrolovat, zda lidé tráví ve tmě předepsaný počet minut. A to je jen pár náznaků. Tma, ticho a samota jsou budoucností byznysu. Pokud tedy nějaký blb nepřijde s myšlenkou jednoduše zhasnout.