Komentář Tomáše Stingla: EET jako anekdota o češství

EET

EET Zdroj: čtk

EET
EET
Andrej Babiš
EET
EET
9
Fotogalerie

Dobrý voják Švejk, klevetnice Kelišová a hospodský z krčmy U Pečínky objeví elektronickou evidenci tržeb. Švejk si z jurodivého papírování udělá legraci, Kelišová hned někoho udá úřadům a hostinský vymyslí, jak na novotě vydělat pár zlatek navíc. Humbuk kolem EET vypadá jako anekdota, která má zase jednou zviditelnit ty hezké i ty méně lichotivé stereotypy spojované s českou národní povahou.

 Od smyslu pro dobrou recesi až po nakyslou sousedskou závist. Vidět už bylo leccos. S nadhledem se ke spuštění EET postavil pokladní v jedné pražské jídelně. První dny po startu EET schválně nechával obrovské množství vytisknutých účtenek, aby se hromadily na stole vedle pokladny, kde vyrostla nepřehlédnutelná hora papíru. „Ať lidi vidí, co to obnáší,“ mrkal spiklenecky na strávníky.

Vlídná paní hostinská v jiném podniku zase bezelstně přistavila přímo pod pokladnu koš, do nějž pěkně rovnou padal nepřetržitý pás dokladů, které nikdo nechtěl.

V další restauraci začali číšníci místo slova účtenka používat jméno ministra financí. Ve slovníku základní české konverzace pro cizince bude zřejmě napříště místo spojení „platit, prosím“ uvedena fráze „vyjeďte mi Babiše“. Tradiční česká dovednost udělat si lehce neuctivou legraci z nařízení a z úředního šimla s nástupem EET zjevně neutrpěla. Vášnivě propírané a pro mnoho podnikatelů bolestivé téma to alespoň krapet odlehčí. Dál už z toho ale spíš mrazí.

Na webu, kam mohli lidé anonymně nahlásit nedodržení povinností stanovených evidencí tržeb, se sešlo za jediný měsíc přes dva tisíce udání. Když Finanční správa minulý týden stránku raději vypnula, udělala to možná nejen z etických důvodů, ale i proto, že by snad ani všechna udání nestačila prověřovat.

Po téhle aférce s udavači je těžké nedržet dvojnásob palce všem podnikatelům, kteří se snaží s novou povinností nějak rozumně popasovat. Třeba venkovským putykám, pro něž může být EET ranou do vazu, malým kavárnám, drobným živnostníkům. Zejména posledně jmenovaným by teď ještě mohla svitnout naděje. Někteří poslanci chtějí při projednávání nového daňového balíčku tento týden ve sněmovně prosadit výjimky z EET právě pro drobné podnikatele.

VŠE O ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB (EET) ČTĚTE ZDE >>>

Ve hře jsou také úlevy pro internetové obchody. Méně pochopení než pro malé podniky lze ovšem mít pro některé velké restaurace, které s odkazem na EET výrazně podražily, přestože tam chodí denně jíst stovky lidí. S přáteli se nám jakožto řadovým strávníkům nějak pořád nedaří pochopit, proč velký podnik, pro nějž se musejí náklady na EET pohybovat maximálně v jednotkách procent ročního obratu, zdraží jídlo o desetinu. Nota bene v situaci, kdy se pro restaurace snižuje sazba DPH.

Leč nevidíme takovému podniku do karet, jistě má ke zdražení své důvody. Bez ironie. Je to podnikatelské rozhodnutí, na které má provozovatel svaté právo. Nezbývá, než takovému provozovateli v duchu popřát vše dobré a jít se naobědvat ke konkurenci, která ceny nezměnila. Hlasovat nohama, případně žaludkem.