Zápisník Jany Havligerové: Vládní korekce

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

EET
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
5
Fotogalerie

Benefit prosazený a obhajovaný premiérem Andrejem Babišem dozná změn. A to kvůli tomu, že ze slev na jízdné pro děti, studenty
a důchodce si dopravci udělali výnosný byznys. Neúměrně zdražovali jízdenky, aby od státu inkasovali více. Od ledna příštího roku proto u každé z tras bude zavedena výše maximální slevy.

Nová pravidla má dostat také další vládní hit, Účtenkovka. Státní loterii, která má lidi motivovat ke kontrole elektronické evidence tržeb, nejspíš začali zneužívat profíci. Ministerstvo financí sice tvrdí, že jde o ojedinělé případy, změna se ale chystá. Pro loterii i slevy na jízdném platí: Mysleli to dobře, dopadlo to jako vždycky.

Ministr Adam Vojtěch vzal za svůj boj proti pijanům. Po vyšším zdanění lihu by měla přijít na řadu tvrdá regulace reklamy na alkohol: „Snížení alarmující spotřeby alkoholu u nás řešíme komplexně. Od prevence po regulace.“ Tak proto se snižují daně na pivo a neziskové organizace zaměřené na boj se závislostmi přijdou v rozpočtu o 35 milionů korun. Na důslednost vlády si dáme panáka.