Zápisník Jiřího Frydlewicze: Když vás uspí Tesla

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Foto Reuters

Neobvyklou situaci zažili nedávno kalifornští policisté. Při své službě narazili na automobil Tesla model S, který uháněl rychlostí přesahující sto deset kilometrů v hodině.

Po probuzení byl muž pozitivně testován na přítomnost alkoholu v krvi a byl policií zadržen. Doufejme, že to neinspiruje i další řidiče vozidel s autonomním řízením k tomu, jak se pohodlně dostat domů z párty pod vlivem omamných látek.

Když už je řeč o Tesle, do popředí zájmu se opět dostal její šéf Elon Musk. V jednom z rozhovorů uvedl, že omezil svoje výrazné pracovní vytížení ze 120 hodin týdně na „zvládnutelných“ 80 až 90 hodin. Podle doktorů však známý vynálezce a filantrop i tak riskuje spánkovou deprivaci, která může vést k úzkostem, depresím nebo ztrátě kreativity. Možná by Muskovi pomohlo, kdyby se nechal inspirovat americkými řidiči a občas si zdříml ve své tesle. Akorát by to už nemuselo být na dálnici při plném provozu ani pod vlivem alkoholu.

Nejen autonomní řízení vzbudilo v poslední době rozruch. Audi oficiálně představilo svůj koncept elektromobilů přenášených drony a úspěšně provedlo i první veřejný let. Vypadá to, že futuristická budoucnost je blíže, než se zdá.