Zápisník Marka Schwarzmanna: Tupá nádhera

Dětský lékař - ilustrační foto.

Dětský lékař - ilustrační foto. Zdroj: iStock

Jsem jediným, komu se zdá, že nejaktivnějším ministerstvem vedeným vládou v demisi je ministerstvo zdravotnictví?

Nejenže je o návrzích Kena, jak se prý ministru zdravotnictví v demisi Adamu Vojtěchovi v kuloárech přezdívá, často slyšet, ale tak nějak dávají i na rozdíl od výplodů jeho některých kabinetních kolegů smysl. Třeba obnovená snaha o placení odškodného těm, u koho se zvrtlo povinné očkování. To by měl být jeden z posledních hřebíčků do rakve tupého protiočkovacího hnutí a zároveň další z kroků, jak zvýšit podíl očkování v české populaci, a tím i davovou imunitu, která právě za poslední roky povážlivě poklesla k devadesáti procentům. Člověk až skoro začíná litovat – na rozdíl od jiných jmen – že je Vojtěch v demisi.

Ono na tom všem ale stejně tak nějak nezáleží. V pondělí se totiž podle předpovědí jakéhosi samozvaného křesťanského proroka Davida Meadeha objeví planeta Niburu a nastane konec světa a příchod Antikrista. A to vše proto, že nastane určitá konstelace planet sluneční soustavy. Co naplat, že se tak děje každých dvanáct let, že. Náboženství se zase ukazuje v celé své tupé kráse a zábavnosti.

Až v pondělí půjdete do práce – nebo se budete smažit v ohních pekelných – pomněte na nihilistickou perlu, kterou je jeden z axiomů čínské relativity: „Na velikosti Tvých triumfů ani na tragičnosti Tvých porážek nezáleží – zhruba miliardu Číňanů to prostě nezajímá.“