Zápisník Ondřeje Součka: Bohatá rodina

Bohatství, ilustrační foto

Bohatství, ilustrační foto Zdroj: Sazka

Zaměstnanci veřejné sféry budou mít od ledna zase plnější peněženky. Vláda schválila, že na jejich platy půjde o tři miliardy víc, než původně hlásala. 

Už nyní se přitom rozevírají nůžky mezi platy ve veřejném sektoru a mzdami ve firmách. Motto řídit stát jako firmu tak dostává poněkud trpký nádech, alespoň pro klany, které Babiš pod svá křídla ještě nepřijal.

Nespravedlnost cítí i Naštvané matky, které lze považovat za novodobé hraničáře bránící masivnímu přílivu uprchlíků do naší kotliny. Facebook této organizaci v rámci boje proti šíření dezinformací zrušil profil, na kterém admini profilu pomocí alternativních webů nejen odborně analyzovali příčiny a důsledky migrace, ale také odhalovali „pravou tvář islámu“. „Bezmoc, smutek, naštvání,“ zhodnotila na Twitteru Eva Hrindová, která facebookovou stránku spravovala. Alespoň nějaká iniciativa dokáže dostát svému jménu.

To se naopak nedaří hlavnímu městu, které pracuje na koncepci Smart Prague. Přestože v pondělí dopravní podnik s pompou spustil virtuální lítačku, která už nevyžaduje aktivaci elektronické jízdenky ve validátoru, včera mu naopak zkolaboval e-shop. Nutno dodat, že jízdné si lze zakoupit i na nových stránkách, které podnik spustil spolu s virtuální lítačkou. Že by to byla jen promyšlená kampaň a inteligence Smart Prague se už utrhla ze řetězu?