Komentář Roberta Maleckého: Kdo nakonec vyhrál válku o GIBS

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: Úřad vlády ČR

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů bude od 1. září lounský státní zástupce Radim Dragoun. Nahradí Michala Murína, který na jaře odstoupil po sporech s premiérem Andrejem Babišem. Tolik strohá fakta. A teď co to znamená. 

Sám Dragoun má potřebu zdůrazňovat, čí není vyslanec. Proto je vysoce vhodné si položit otázku, čí vyslanec naopak je. „Nejsem člověk nikoho, nejsem vyslanec justice nebo pana premiéra, jsem tam sám za sebe,“ říká. Murína ovšem kritizovali vedle Babiše také někteří státní zástupci. „Ty výtky, jak jsou adresovány, mi připadají jako přiléhavé, protože je potřeba mít na paměti, že státní zástupce je pánem přípravného řízení,“ uvedl Dragoun. Prý nevidí žádnou souvislost v tom, že státní zástupci měli výhrady proti Murínovi, přičemž právě jeden ze žalobců nakonec Murína nahradí.

My takovou souvislost naopak vidíme, a to v prostém konstatování faktu, že právě žalobci mají ze jmenování Dragouna největší prospěch a že inspekci de facto ovládli právě oni. V minulosti se stávalo, že jistá skupina státních zástupců inspekci nevěřila. A to natolik, že dělali vše pro to, aby GIBS nedělala to, co ze zákona má, totiž nevyšetřovala vybrané případy, v nichž figurovali policisté.

Nejznámějším takovým případem je olomoucký Vidkun, kde byla rozhodnutím státního zástupce věc odebrána inspekci a přidělena Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Zmínit můžeme i jiný výbušný spis zvaný Beretta, který skončil dokonce u protidrogové brigády, aniž měl cokoli do činění s drogami. Oněmi skupinami státních zástupců, kteří svérázným výkladem trestního řádu udělali z GIBS pomocí „přikázání věci“ podřadnou složku, jsou především obě vrchní státní zastupitelství vedená Ivem Ištvanem a Lenkou Bradáčovou. A zde je také třeba hledat hlavní beneficienty Dragounova jmenování.

Tedy nikoli osoba Andreje Babiše, ale vliv státních zástupců na Andreje Babiše je tím, co premiéra s věcí spojuje. A pak ještě jeden zdánlivě nepodstatný detail. Když Babiš proti Murínovi vystartoval, učinil tak skrytě. Všechny jeho argumenty, jakkoli by se potvrdily, což se nestalo, byly od té chvíle překryty oním známým vyhrožováním – podepiš to, nebo to bude se skandálem. Navždy bude Babiš s věcí spojován způsobem, který mu vytýkají jeho kritici: Babiš odstranil šéfa inspekce, inspekce vyšetřuje a stíhá policisty, policisté stíhají Babiše. Uzavřený kruh, který na sto honů zavání střetem zájmů. Uprostřed všech těchto úvah stojí samozřejmě kauza Čapí hnízdo.

A nemusí jít hned o to, že během pár týdnů začne nově vedená inspekce vyšetřovat Babišovy vyšetřovatele za to, že někde špatně vyplnili cesťák. Jsou případy, kdy stačí obyčejný náznak. Babiš ukázal sílu, prosadil si svou. To jako varování kolikrát stačí.

Autor je komentátorem serveru HlídacíPes.org