Zápisník Pavla Otta: Země snů

Stávka učitelů: Informace o stávce u vchodu školy Jabloňová v Praze-Zbraslavi (6. 11. 2019)

Stávka učitelů: Informace o stávce u vchodu školy Jabloňová v Praze-Zbraslavi (6. 11. 2019) Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou vyrazil iv Japonsku na ceremoniál k uvedení císaře Naruhita na trůn (22.10.2019)
Babišovi v Japonsku: Takhle vyrazili na slavnostní večeři po uvedení nového císaře na trůn (22.10.2019)
Stávka učitelů 2019: Markéta Seidlová, místopředsedkyně, a František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství
Stávka učitelů: Koordinátor stávky Josef Sova s informací o stávce před vchodem Základní školy Kollárova v Jihlavě (6. 11. 2019)
Stávka učitelů: Studentka prochází kolem informace o stávce u vchodu Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín (6. 11. 2019)
6
Fotogalerie

Platy českých učitelů jsou podle aktuálního šetření OECD nižší než například v Kostarice. Zaměstnavatelé s největší odborovou centrálou proto začali společně prosazovat, aby pedagogové dostali přidáno, jak se vláda zavázala. To se nestává často. Premiér Andrej Babiš ale tvrdí, že učitelé mají slušné platy už teď a moc si vyskakují.

Lekci z toho, jak se srovnávat s cizinou, udělil šéf ANO i těm, kteří nejsou spokojeni s bydlením. Po návštěvě Japonska řekl, že lidé tam žijí v papundeklových domech, a když si prý manželé chtějí užít, jdou do love hotelu. Obyvatelé paneláků s umakartovými jádry z dob Husákovy normalizace už vědí, jak na to.

Babišův kabinet vůbec dělá pro naše blaho, co může. Poté co vyluxoval privatizační fond určený na horší časy – třeba na dorovnání propadů důchodového účtu – bouchne za miliardy i všechny strategické kovy ze Státních hmotných rezerv. I tyto peníze skončí neznámo kde. Z čeho ale vláda zalepí díry v rozpočtu na další roky? Slibům premiéra o snižování daní věří už jen jeho skalní příznivci.