Stávkovat kvůli nízkým platům mají tisíce škol, Babiš je nechápe

Učitelka

Učitelka Zdroj: profimedia

Učitelka
Učitelka
Učitelka
Učitelka
5
Fotogalerie

Více než polovina školských odborářů v krajích se hlásí ke středečnímu protestu. Podpořit ho má na šest tisíc základních a středních škol ze zhruba 9 700 zřízených regiony nebo obcemi. Jestli budou školy úplně zavřené, nebo jen omezí výuku, se zatím přesně neví. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že se teprve uvidí, kolik učitelů za odbory stojí. Stávku považuje za zbytečnou.

„V některých školách bude zajištěný dohled nad dětmi prvního stupně a stávkovat bude jen druhý stupeň, případně se zařídí podle aktuální situace. Školy, které mají už nasmlouvané výlety, exkurze a další akce, je samozřejmě mohou absolvovat. Nikoho ke stávce nenutíme,“ řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Dodala, že řada škol hovoří spíše o omezeném režimu.

Školy, které stávku podporují, budou označeny logem a rodiče se to mohou dozvědět například na internetových stránkách školy nebo ze žákovských knížek, a to nejpozději dnes.

Jak uvedlo ministerstvo školství, v některých školách se stávky může zúčastnit jen část pedagogů. Ředitelé škol proto musí vyhodnotit, zda taková škola zůstane otevřená. Do stávky se nezapojí například největší základní škola v ČR co do počtu žáků, která je v Boskovicích na Blanensku. Oproti tomu třeba v Olomouckém kraji se zavřou některé základní školy i gymnázia.

Odboráři chtějí růst tarifů učitelských platů o deset procent, zatímco Babiš se s šéfem rezortu Robertem Plagou (ANO) dohodl na zvýšení tarifů o osm procent. Další dvě procenta mají jít do nenárokové složky. Původně vláda slíbila pedagogům zvýšení platů o 15 procent.

„Stávka je úplně zbytečná, protože my na ni už nebudeme reagovat. Nechápu, proč to odboráři dělají. Otázka je, kdo za nimi stojí,“ řekl premiér.

Při debatě v Českém rozhlase uvedl, že nezáleží na tom, zda učitelé dostanou 15 procent napřesrok a další rok deset procent či naopak. Také Plaga nevidí důvod ke stávce, podle svých slov cítí Babišovu podporu.

Máme se bát poslat děti ve středu do školy a proč chtějí učitelé víc? Šéf odborářů o stávce>>

Vláda se zavázala, že v roce 2021 budou učitelé brát minimálně 150 procent výše mzdy z roku 2017. Odbory však dlouhodobě žádají navýšení na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit už od příštího roku.