Zápisník Pavly Palaščákové: Vladimir Obnovitel

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu k ruským diplomatům

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu k ruským diplomatům Zdroj: ctk/ap

Novinář a spisovatel Ben Judah si dal tři roky práce, aby se dozvěděl co nejvíce o pracovních návycích a soukromí obdivovaného i obávaného Vladimira Vladimiroviče Putina. Nakonec vlastně nezjistil nic moc překvapivého. Ruský prezident je prý posedlý informacemi a na začátku dne tráví čas pročítáním obsáhlých svodek zpravodajských služeb a foliantů s novinovými výstřižky z domova i zahraničí.

Přitom nechává napínat „svůj dvůr“, takový ministr na přijetí údajně čeká tři až čtyři hodiny. Putin mezitím může nervózní poradce sledovat prostřednictvím kamer. Vstává pozdě, má rád křepelčí vajíčka a o své vlasti rád dumá při dvouhodinovém kraulu. Ve volném čase sáhne po pojednání o Ivanu Hrozném, Petru Velikém či Kateřině Veliké.

Z detektivní práce však vyplynulo, že Putin je mimořádně nebezpečný čtenář. Podle všeho mu totiž uniká rozdíl mezi fikcí a literaturou faktu. Traduje se, že ho velmi zaujala kniha Michaila Jurjeva Třetí impérium, napsaná před osmi lety. Jde o pohled do historie z roku 2054, v němž vystupuje Vladimir II. Obnovitel. Spis mimo jiné líčí, jak západní Ukrajinci podporují revoluci, která smetla předchozí režim.

Obyvatele východu a jihu tím přimějí k rebelii a žádostem o sjednocení odbojného území se sousedním státem. Po úspěšném referendu a přejmenování Ruské federace na Ruskou unii Vladimir vesele pokračuje v dobývání území. Západ by proto možná spíše než o dalších sankcích měl popřemýšlet o změně složení knihovny Kremlu a poslat tam třeba várku dívčích románů.